Ekonomika

Evropská unie, ilustrační fotografie

Británie odchází z EU, zastánci brexitu získali 51,9 % hlasů. Libra padá, Cameron rezignuje

Ekonomika

Drama jako od Shakespeara, tak by se dalo označit noční sčítání hlasů po čtvrtečním referendu Britů o setrvání v Evropské unii. Začalo hned po uzavření volebních místností ve 23 hodin našeho času. Souboj byl naprosto vyrovnaný, po sečtení zhruba třetiny okrsků po čtvrté ráno se počet hlasů pro a proti lišil jen o několik stovek či dokonce desítek. Kolem šesté hodiny však zastánci Brexitu vedli o milion hlasů a velké televize BBC, ITV a Sky News je prohlásily za vítěze! David Cameron oznámil, že skončí coby ministerský předseda.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Na dovolenou automobilem? Ale kde natankovat

Blíží se období dovolených a mnoho Čechů řeší dopravu na místo vlastním automobilem. V loni vycestovalo nejvíc českých turistů na Slovensko, do Chorvatska, Itálie a Rakouska. Jsou to všechno destinace, kam Češi často jezdí svým vozem, a protože cena dopravy tvoří nezanedbatelnou položku v nákladech na dovolenou, je vhodné rozmyslet si dopředu, kde tankovat. Například Itálie je výrazně dražší než ostatní destinace. Pohonné hmoty v Česku jsou pak ve srovnání s většinou zemí EU sice levnější, to ale neplatí pro poslední čerpací stanice před hranicemi. Informuje Axigon.

Ilustrační fotografie

dTest: Vyúčtování energií bude od 1. července 2016 přehlednější?

Ekonomika

Máte problémy se vyznat v pravidelném vyúčtování energií? Od 1. července nabude účinnosti nová vyhláška Energetického regulačního úřadu upravující vyúčtování elektřiny, plynu, tepla a souvisejících služeb. Nově tak budou dodavatelé muset v některých případech zasílat spolu s vyúčtováním i přehled základních informací o spotřebě a platbách ve vyúčtovacím období.

bydlení

Superlevné hypotéky jsou živnou půdou současného boomu nového bydlení

Ekonomika

Superlevné hypotéky jsou živnou půdou současného boomu nového bydlení v Praze. Bytů se prodávají rekordní počty. Za první čtvrtletí to bylo 1600 bytů jen v Praze. Developeři ale nestíhají dávat na trh nové, a tak poptávka začíná převyšovat nabídku, což se projevuje růstem cen. Zatím naštěstí jen mírným, řádově o pět procent.

Zlato, ilustrační fotografie

Ekonomika

Nejen Brexit, ale i Trump. Zlato těží z nejistoty

Průzkumy veřejného mínění slibují při dnešním hlasování o vystoupení Spojeného království z Evropské unie drama do poslední chvíle. Napětí, které kolem brexitu je a bude, opět ukazuje, že v nejistých časech investoři tíhnou k bezpečným útočištím, jako jsou například drahé kovy.

Největší existující nezpracovaný diamant na světě. Kámen Lesedi La Rona váží úctyhodných 1 109 karátů (221,8 gramu)

Naprostý unikát: Největší nezpracovaný diamant na světě jde do dražby

Ekonomika

Diamantový průmysl očekává událost roku. Ve středu 29. června 2016 se bude světová mediální pozornost soustředit do londýnské aukční síně Sotheby´s, kde bude vydražen největší existující nezpracovaný diamant na světě. Kámen Lesedi La Rona váží úctyhodných 1 109 karátů (221,8 gramu). Vytěžen byl v listopadu 2015 v Botswaně, v dole Karowe společností Lucara Diamond. Vydražená částka by podle odhadů mohla přesáhnout 70 milionů dolarů (zhruba 1,7 miliardy korun).

Ilustrační fotografie

Skryté bohatství: Pod Českem leží poklad za tři biliony korun

Ekonomika

Z rozvoje elektromobilů a chytrých telefonů může profitovat také Česká republika. Stále větší a větší poptávka po bateriích totiž šponuje ceny lithia, z něhož se baterie vyrábí. Česko má na svém území obří zásobu tohoto vzácného kovu. Podle odhadů mají zásoby hodnotu tří bilionů korun.

Evropská unie, ilustrační fotografie

Zlato by po Brexitu mohlo dosáhnout až 1400 USD za unci

Ekonomika

Drahé kovy značně těží z tržní nejistoty panující před referendem, které se bude ve Spojeném království konat 23. června. V průběhu května se zlato i stříbro po velmi silném nástupu počátkem roku 2016 opět propadlo na své ceně. Oslabení poháněl posílený dolar spolu s pokusem šéfky amerického Fedu Janet Yellenové a jejích kolegů z federální komise pro otevřený trh znovu nastolit důraznější jestřábí postoj k rychlosti a frekvenci budoucího růstu sazeb. Informuje Ole Hansen, vedoucí oddělení strategie komodit, Saxo Bank.

Chorvatsko, ilustrační fotografie

dTest: Při koupi zájezdu si pohlídejte obsah smlouvy

Ekonomika

Chystáte se na dovolenou? Pokud se rozhodnete svůj zájezd do hor, za památkami nebo k moři svěřit do péče cestovní kanceláře, zaplatíte o něco více, než kdybyste vše zařizovali na vlastní pěst. Na druhou stranu ale můžete počítat s tím, že budete více chráněni zákonem.

Ilustrační fotografie

EET: Hosté se bojí zavření svých oblíbených restaurací

Ekonomika

Podle průzkumu provozovatele pokladního systému Septim.cz se o EET nezajímají jenom podnikatelé, ale i běžní občané, a to dokonce ¾ z nich. Od jejího zavedení si někteří z nich slibují lepší přehled o útratě a zvýšení úrovně restaurací. Zároveň se ale obávají  zdražování a zavírání svých oblíbených podniků.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Příprava státního rozpočtu na rok 2017: Namísto splácení dluhů se zvyšují počty úředníků

Ministerstvo financí k dnešní diskuzi o státním rozpočtu na rok 2017 připravilo návrh počítající se schodkem 48,5 miliard Kč a vláda tlačí dokonce na schodek 60miliardový. Podle HK ČR je chyba, že v době hospodářského růstu návrh státního rozpočtu počítá např. se zvyšováním počtu státních úředníků místo toho, aby se řešilo splacení státního dluhu nebo aspoň sestavení vyrovnaného rozpočtu.

Ilustrační fotografie

Růst české ekonomiky přetrval, i když už nebyl tak silný

Ekonomika

Růst ekonomiky České republiky v prvním čtvrtletí přetrval, i když už nebyl tak silný jako vloni. Podle aktuálních údajů začalo národní hospodářství zpomalovat. Přesto byl meziroční růst HDP silnější než ve většině zemí EU. Česku patřila v rámci srovnání členských států šestá příčka.

Ilustrační fotografie

5 tipů jak úspěšně nastartovat nový podnik

Ekonomika

Založení úspěšného podniku není nic jednoduchého. 80 procent firem skončí s podnikáním již v prvním roce, během následujících pěti let pak zkrachuje většina těch, které překonají krizový první rok. Úspěšné jsou tak zhruba jen 4 firmy ze 100. Podnikatelé se totiž při rozjíždění firmy dopouštějí řady chyb. Trpí nedostatkem trpělivosti, nedostatečně plánují výdaje či se příliš soustředí na zisk. V tomto článku vám přinášíme souhrn toho nejdůležitějšího, na co si je třeba při rozjíždění podniku dát pozor.

Ilustrační fotografie

Sazka vloni vyrobila 288 milionářů. Vydělala na tom miliardu

Ekonomika

Počet sázkařů, kteří u Sazky vyhráli alespoň milion korun, loni meziročně vzrostl téměř trojnásobně na 288. Ti si rozdělili celkem 1,154 miliardy korun. Loterijní společnosti Sazka loni stouply tržby o téměř čtvrtinu na 11,3 miliardy korun. Čistý zisk pak stoupl téměř jednou tolik na 994 milionů korun. V případě tržeb je to nejvíce od roku 2009.

Praha

Ekonomika

Česko je šestou nejbezpečnější zemí světa

V Česku je bezpečněji než ve Švýcarsku nebo Švédsku. Organizace Institute for Economics and Peace vytvořila žebříček zemí podle bezpečnosti. Česko je šesté na celém světě. Hodnotila se mimo jiné i ochota a schopnost poskytnout první pomoc.

Zlato, ilustrační fotografie

Brexit stáhne trhy do propasti. Nahoru může jít zlato

Ekonomika

Nejen vládní, ale hlavně finanční struktury ve Velké Británii se obávají propadu investic na burzovním trhu v případě vystoupení země z Evropské unie. Někteří analytici tvrdí, že propad bude lehce srovnatelný s počátkem finanční krize na americkém trhu s nemovitostmi v roce 2009.

Ilustrační fotografie

Podvodných e-shopů stále přibývá. Na co si dát pozor?

Ekonomika

Téměř 1,6 milionu korun musely zaplatit v 1. čtvrtletí letošního roku e-shopy za to, že klamaly zákazníky. Nejčastěji uváděly nepravdivé informace, které mohou vést spotřebitele k rozhodnutí ohledně nákupu, který by jinak neuskutečnil.

Aktuálně se děje

30. dubna 2024 10:27

Otevírací doba obchodů 1. a 8. května 2024

Ustanovení zákona o prodejní době v maloobchodě, zakazující prodej o některých státních svátcích v provozovnách větších než 200 metrů čtverečních a dalších provozovnách, se vztahuje na Den vítězství 8. května 2024. Na Svátek práce 1. května se zákaz nevztahuje. 

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy