Naprostý unikát: Největší nezpracovaný diamant na světě jde do dražby

Diamantový průmysl očekává událost roku. Ve středu 29. června 2016 se bude světová mediální pozornost soustředit do londýnské aukční síně Sotheby´s, kde bude vydražen největší existující nezpracovaný diamant na světě. Kámen Lesedi La Rona váží úctyhodných 1 109 karátů (221,8 gramu). Vytěžen byl v listopadu 2015 v Botswaně, v dole Karowe společností Lucara Diamond. Vydražená částka by podle odhadů mohla přesáhnout 70 milionů dolarů (zhruba 1,7 miliardy korun).

Největší existující nezpracovaný diamant na světě. Kámen Lesedi La Rona váží úctyhodných 1 109 karátů (221,8 gramu)
reklama

Naprostý unikát

Diamant pojmenovaný Lesedi La Rona, což znamená v botswanském jazyce tswana Naše světlo, má výjimečnou čirost a kvalitu. Stáří kamene se odhaduje na 2,5 až 3 miliardy let. Velikostí se podobá tenisovému míčku. „Nikdy v historii naší planety nebyl ve veřejné dražbě nabízen neopracovaný diamant takovýchto rozměrů. Jeho kvalita je navíc opravdu výjimečná. 98 % nacházených diamantů je řazeno do kategorie I, která obsahuje dusík. Lesedi La Rona spadá do velmi raritní skupiny IIa, což znamená, že neobsahuje příměsi dusíku ani boru,“ uvádí Alojz Ryšavý, klenotník a majitel ALO diamonds.

Před rozlomením vážil okolo 1 500 karátů

Těžařská společnost Lucara Diamond uvedla, že diamant původně vážil mnohem více. Jeho váha před tím, než se rozlomil na dvě části, dosahovala zhruba 1 500 karátů. Nalezená odlomená část váží 374 karátů. Výkonný ředitel Lucara Diamond William Lamb prohlásil, že není známo, kdy k rozlomení došlo. Zda to bylo během výbuchu při těžbě nebo až poté, podle něj už nikdo asi nezjistí.

Co se bude dít s kamenem dál?

Existuje několik variant, jak nový majitel s diamantem naloží. „Nejpravděpodobnější je varianta, že majitel rozdělí kámen na více kusů, které se vybrousí. Při broušení takto velkých kamenů je vždy cílem získat profesionálně opracovaný diamant co největších rozměrů. Menší kusy se zpravidla zasazují do investičních šperků. Hodnota diamantu totiž broušením vzroste více, než kdyby zůstal v původní neopracované podobě, a to i přesto, že se broušením ztratí až polovina jeho váhy. Středem zájmu je ta část, která má nejméně vad. Broušení je proto opravdovým mistrovským uměním,“ říká Alojz Ryšavý a dodává: “Pokud jde o cenu, na rozdíl od běžných velikostí k takto velkým diamantům neexistují žádné ceníky. Po vybroušení se prodávají na dražbách.“ Nový majitel si může diamant jako raritu ponechat v původní nezpracované podobě. Není vyloučeno, že by ho po letech mohl zkusit prodat za vyšší cenu. Existuje i varianta, že by se pokusil vybrousit tento celý kus. Nicméně tato varianta je pouze teoretická, protože takto velký kus je téměř nemožné vybrousit do jednoho čistého kusu. Navíc existuje velké riziko, že se při broušení kámen nekontrolovaně rozlomí.

Světovým rekordmanem i po vybroušení

Lesedi La Rona je druhým největším nalezeným diamantem na světě. Rozměry a váhou ho překonal pouze Cullinan s 3 107 karáty, který byl objeven v roce 1905 v Jihoafrické republice. Tento kámen byl následně rozřezán na devět menších. Největší z nich váží 530 karátů a je doposud světově největším broušeným diamantem nejvyšší kvality. Znám je jako Velká hvězda Jižní Afriky nebo také jako Cullinan I. Zasazen byl do žezla britské královny.

Velká hvězda Jižní Afriky by po dlouhých letech mohla přijít o světové prvenství v podobě největšího broušeného diamantu s nejlepším barevným ohodnocením (stupeň D – prvotřídně bílý). Odborníci uvádějí, že Lesedi La Rona by toto prvenství mohl převzít. Vše záleží na tom, zda bude broušen a jak úspěšně tento proces proběhne.

Diamant jako investice

Vlastnit cokoliv, co je světovým unikátem, je z finančního hlediska vždy velmi zajímavé. „Určitě jde o dobrou investici. Sám o sobě nemá tento diamant velikostí jako nezpracovaný kámen konkurenta a hodnota diamantů dlouhodobě stále roste. Cena velmi kvalitních větších diamantů v dolarech jen v rozmezí let 2010 – 2015 vyskočila o 54,5 %. Nový majitel může kámen po vybroušení nechat zasadit do investičního šperku. Investiční klenoty jsou sílícím trendem a jako dlouhodobou investici s minimálními riziky je v poslední době pořizuje i stále více Čechů,“ dodává Alojz Ryšavý.

Témata: diamanty

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky