Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nečas: Dohoda o úsporách je klíčová, jinak to můžeme zabalit

V případě, že se koaliční partneři neshodnou na úsporných opatřeních a nedojde příští úterý k dohodě, současná vláda nemá smysl. Uvedl to po čtvrtečním jednání TOP 09 a ODS premiér Petr Nečas (ODS).

"Základním obsahem dohody o případném pokračování této vládní koalice je jasné dodržení konsolidační strategie vlády pod mým vedením," prohlásil Nečas a dodal: "Pokud by tato dohoda nebyla v úterý dosažena, tak nevidíme smysl v pokračování této vlády."

Předseda vlády připomněl, že mezi opatřeními pro roky 2013 a 2014 musí být dohoda na zvýšení DPH, snížení valorizace důchodů a redukce agendy státu. Nečas vyčíslil, že změny v DPH a důchodech mají přinést v příštím roce úsporu 25 miliard korun a všechna opatření dohromady by měla rozpočtu ušetřit zhruba 42 miliard.

Názor premiéra podpořil i 1. místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek. Připomněl, že na základě současné legislativy není možné sestavit pro příští rok věrohodný rozpočet s deficitem pod tři procenta HDP.

"Jsme velmi rádi, že předseda vlády to cítí podobně. Kdyby to VV podobně necítily nebo na to nechtěly přistoupit, tak ta spolupráce pravděpodobně možná nebude," varoval ministr financí.

Premiér Nečas se vyjádřil také k plánu na zrušení tří ministerstev. "Chceme redukovat agendy, tedy činnosti úřadů, z toho potom plynoucí redukce úřadů. Ale tak, aby to nebylo pouhé přemalování fasády jednoho ministerstva a pojmenování dvou ministerstev do jednoho," zmínil.

Rušení se má podle informací agentury Mediafax týkat rezortů kultury, životního prostředí a místního rozvoje. Kulturní agenda se začlení pod školství a zbylé dva rezorty pod ministerstvo zemědělství a venkova.

Vláda by podle svého předsedy měla také udělat korektní a veřejný seznam toho, co nebude ze svého programového prohlášení z roku 2010 schopná splnit, buď z časových, nebo z rozpočtových důvodů.

"Co se týče přepracování nebo revize programového prohlášení, my v tom vidíme technickou práci. Nesmí to být nic jiného než reflexe rozpočtových úspor," připojil se Kalousek a dodal: "Technickou reflexi výdajových úspor akceptujeme. Pokud by měl někdo chuť, já doufám, že ne, rozšiřovat programové prohlášení o nějaké další nápady, tak je to agenda, kterou v úterý neakceptujeme."

"V podstatě se jedná o dva dokumenty, první je revize vládního programového prohlášení a druhá věc je definitivní schválení výstupu, který jsme zahájili na poradě ekonomických ministrů a který se týká rozpočtů na roky 2013 a 2014," zrekapituloval Nečas. "Nebude-li dosaženo dohody o těchto dvou věcech, nemá význam v existenci této vlády pokračovat dál," doplnil.

V případě předčasných voleb, které by se pravděpodobně konaly v červnu, je podle Nečase důležité schválit ještě před rozpuštěním sněmovny prováděcí zákon k přímé volbě prezidenta.

Ministr Kalousek na dotaz agentury Mediafax pak ještě uvedl, nakolik může pomoci v řešení současné vládní krize rezignace Tomáše Jarolíma na post místopředsedy VV.

"Ten pán, Jarolím, pán, co na mě podává ta trestní oznámení, není žádným excesem v té straně. On je takovým viditelným obrazem té strany," prohlásil Kalousek. "Odpovědnost vůči veřejným rozpočtům může být tím důvodem, který nás u toho stolu udrží. Ale jenom ta odpovědnost vůči občanům a veřejným rozpočtům," uzavřel 1. místopředseda TOP 09.

ODS s TOP 09 jednala lehce přes hodinu. Občanské demokraty zastupovali kromě premiéra a předsedy strany také místopředsedové Alexandr Vondra a Pavel Drobil. Na straně TOP 09 stál vedle Kalouska ještě šéf strany Karel Schwarzenberg a předseda poslaneckého klubu Petr Gazdík.

Ve 13 hodin na Úřadě vlády odstartovalo jednání mezi ODS a Věcmi veřejnými.

"VV jsou v tomto okamžiku stále pro nás koaliční partner," prohlásil místopředseda ODS Pavel Drobil. "Důvěra je otřesená vzájemně, pro mě velmi významně. Nicméně děláme poslední možný krok, který je, abychom si nevyčítali dluh ho uskutečnit. Se zástupci VV se setkám poprvé takhle napřímo. Tak uvidím, jestli mě nestáhnou z kůže," zmínila předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS).

Na jednání přišel od soudu šéf poslanců VV Vít Bárta, který novináře obešel. Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský zaplul z auta beze slova rovnou do Strakovy akademie. A sdílný nebyl ani předseda strany Radek John. "Všechno jsem řekl včera, už mám šest minut zpoždění," uvedl John. Pro Mediafax jen potvrdil, že plán na rušení ministerstev podporuje, protože šlo o požadavek VV.

Témata:  vláda Petr Nečas

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 1:46

První oběti: Tesla propustí v Nevadě 693 zaměstnanců

Tesla hodlá propustit 693 zaměstnanců ve svých zařízeních v Sparks v Nevadě, jak ukázalo vládní oznámení. Tento krok je součástí plánu automobilky na snížení více než 10 % své celosvětové pracovní síly, který přichází v době poklesu prodejů a vzrůstající konkurence.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy