Ekonomika

Ilustrační fotografie

Zlato cestuje přes Atlantik dál na východ. Víte proč?

Ekonomika

Postoj západní a východní polokoule ke žlutému kovu je výrazně odlišný. Ve Spojených státech amerických došlo v prvním čtvrtletí roku 2017 k poklesu investic, zatímco Východ se ve stejném období vydal opačnou cestou a zlato nadále hromadí. Informuje Jakub Petruška, investiční analytik, Zlaťáky.cz

Ilustrační fotografie

Trumpovy problémy potápí americký dolar

Ekonomika

Kvůli turbulentní politické situaci kolem Trumpa je americký dolar opět v defenzívě. Euro ve všech měnových párech posiluje. Díky jednání OPEC je hvězdou ruský rubl. Kurz EUR/USD útočí na maxima cyklu a klíčovou úroveň 1,1000. Japonský jen si užívá relativní síly. Informuje John Hardy, vedoucí oddělení forexu Saxo Bank.

Ilustrační fotografie

Syndrom open space: Lidé jsou při práci podráždění, uzavření do sebe

Ekonomika

Zastánci otevřených kanceláří míní, že nás open space prostory naučí spolupracovat s kolegy a respektovat a vnímat jejich potřeby. Reálná praxe i vědecké studie to však vyvracejí. Spojování kanceláří do jednoho prostoru zvyšuje u lidí podrážděnost, podezíravost a snahu uzavírat se do sebe. Ale i open space prostory je možné upravit tak, aby byly příjemnější.

Ilustrační fotografie

Jak se bránit zasílání neobjednaného zboží

Ekonomika

Objednávka zboží za 179 korun, po které však následuje doručení zásilky s výzvou k platbě částky 1195 korun a příslib zasílání dalších balíčků. Takto popisují spotřebitelé praktiky některých zásilkových obchodů a stížností opět přibývá.

Ilustrační fotografie

Evropská ekonomika se nachází pod hrozbou protekcionismu

Ekonomika

V současné době, kdy protekcionismus může negativně ovlivnit ekonomickou budoucnost Evropy, by mohly státy Jihovýchodní Asie budující novou infrastrukturu sehrát pro evropské firmy roli katalyzátoru dalšího rozvoje, říká Stuart Tait, generální manažer a regionální ředitel komerčního bankovnictví, HSBC Asie a Tichomoří.

Ilustrační fotografie

Proč platí Češi za mobilní tarify více než ostatní?

Ekonomika

Kolem cen mobilních tarifů se v posledních týdnech rozpoutala vášnivá debata. Proč čeští spotřebitelé mnohonásobně přeplácejí ceny mobilních tarifů? Kolik za neomezené tarify zaplatí například Němci, Slováci nebo Poláci? A jak si jako jednotlivec dojednat s operátorem výhodnější nabídku? Pomůže spojení spotřebitelů do velké skupiny?

Ilustrační fotografie

Jak formulovat inzerát, aby co nejvíce zaujal a uchazeče neodradil

Ekonomika

Jak formulovat inzerát pracovní pozice, aby zaujal co nejvíce uchazečů? A oslovil ty správné? Jak podrobné informace poskytnout? Uvádět nebo neuvádět výši výdělku? To je jen část otázek, které by si personalisté při formulaci inzerátu pracovní pozice měli klást.

Ilustrační fotografie

Nezaměstnaných ubývá a firmy už nemají kde brát

Ekonomika

Nezaměstnanost v dubnu dále poklesla, tentokrát na 4,4 %. Je to o 1,3 procentního bodu méně než loni v dubnu, respektive počet nezaměstnaných se oproti loňskému roku snížil o dalších téměř 88 tisíc.

Zemní plyn

Podlehli jste nátlaku podomních prodejců? Rady, jak se ze smlouvy vyvázat

Ekonomika

Podomní prodej je v řadě měst a obcí zakázán a často se lze setkat s varováním před praktikami některých podomních prodejců. Přesto se stále najde mnoho lidí, kteří těmto obchodníkům otevřou dveře. Mezi nejčastější nabídky podomních prodejců patří smlouvy o dodávce energií. Pokud nátlaku prodejců podlehnete, máte ještě možnost se ze smlouvy vyvázat. Jak na to?

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Přejete si lepší zaměstnání? Na co si dát pozor v CV

Při hledání práce se v současné době většinou neobejdete bez využití počítače: při sestavování životopisu, hledání na pracovních portálech, ale i komunikaci s potenciálním zaměstnavatelem. Nemalou roli hrají i sociální sítě. A když s technikou nejste zrovna kamarádi, nebo neohlídáte, co vše se o vás dá na síti dozvědět, může vás to vyřadit z okruhu relevantních uchazečů o místo. Na co si dát pozor radí Tomáš Krejčí z Počítačové školy Gopas.

Ilustrační fotografie

Rychlá studentská jídla aneb jak netrávit hodiny u plotny

Ekonomika

Asi to známe všichni. Ať už ze současnosti či z dob minulých. Studentský život představuje nejen nekonečnou volnost, ale také jednu kapsu prázdnou a tu druhou vysypanou. Představíme vám 10 rychlých, finančně dostupných a chutných jídel, které si můžete připravit třeba i na koleji.

Ilustrační fotografie

Jaké nástrahy na nás číhají v samoobsluze

Ekonomika

Když se chystáte nakupovat třeba v supermarketu, těžko vás napadne, že by se hodilo před nákupem nastudovat psychologii, marketing či právo. Jenže prodejci poznatky z těchto oborů mají a někdy je směle využívají. Jaké nástrahy zde na vás mohou číhat?

Ilustrační fotografie

DPD ukončila službu sobotní doručení, Češi ji nevyužívali

Ekonomika

Společnost DPD, přední přepravce v České republice i v Evropě, nebude od května nabízet doručení v sobotu. Během zkušebního provozu se nepodařilo dosáhnout předpokládaného počtu balíčků, a proto se DPD rozhodlo dále nepokračovat a více se zaměřit na rozvoj svých ostatních úspěšných služeb.

Ilustrační fotografie

Volal vám dodavatel energií? Možná jste uzavřeli smlouvu

Ekonomika

Někteří dodavatelé využívají možnost uzavřít smlouvu o dodávkách elektřiny nebo plynu prostřednictvím telefonického rozhovoru. Pracovníci dodavatele otázky někdy formulují tak, že telefonátem zaskočený člověk nevědomky uzavře novou smlouvu. Jak se v takové situaci zachovat a zbavit se nechtěně sjednané smlouvy?

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Důchodci jsou stále cennější pracovní silou. Na co mají pracující senioři právo?

Pracujících seniorů v tuzemsku stále přibývá. Dle aktuálních dat Českého statistického úřadu se jejich počet za posledních 20 let zvýšil více než dvojnásobně. Roste navíc i počet lidí starších 65 let, kterých bude dle odhadů ČSÚ v roce 2020 již 2,2 milionu. Právě pracující penzisté se tak stávají stále důležitější pracovní silou a na velké zaměstnanosti, která v tuzemsku panuje, mají nezanedbatelný podíl. Jaké podmínky zaměstnávání důchodců má a na co mají pracující senioři právo, se dozvíte v tomto článku.

Aktuálně se děje

29. dubna 2024 8:04

27. dubna 2024 15:57

Češi opět nakupují byty. Je to nečekané překvapení

Chuť Čechů na nákup nemovitostí opět vzrostla. V Praze, hlavním realitním trhu, developeři v prvním čtvrtletí prodali 1600 nových bytů, což je nejvyšší počet za poslední tři roky. Růst poptávky je patrný i v jiných oblastech; například v Brně se zájem v prvním čtvrtletí zvýšil více než dvojnásobně ve srovnání s předchozím rokem. Tento trend vede k zastavení poklesu cen bytů, a letos se pravděpodobně ceny opět zvýší. Tuto informaci zveřejnil server novinky.cz.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy