Asi to známe všichni. Ať už ze současnosti či z dob minulých. Studentský život představuje nejen nekonečnou volnost, ale také jednu kapsu prázdnou a tu druhou vysypanou. Představíme vám 10 rychlých, finančně dostupných a chutných jídel, které si můžete připravit třeba i na koleji.
Fazole
V dnešní době je opravdu super, že můžete koupit spoustu potravin v konzervě, a tak se vyhnete sáhodlouhým přípravám před samotným vařením.
A ne jinak je tomu u fazolí. Zakonzervované fazole jsou zdravé, chutné a velmi levné. Jedna plechovka vás může vyjít na 20 Kč.
Z červených, ledvinových fazolí si můžete připravit rychlý guláš. Na pánev "vyklepnete" obsah konzervy, přidáte rajčatový protlak, chilli papričku, oregano, sůl a pepř. Popřípadě můžete přidat vejce natvrdo či klobásu.
Hotový guláš se pojídá s chlebem.
Vaječná omeleta
Pokud pocházíte z vesnice, jistě máte babičku, která vás obdarovává vejci. Neodmítejte je. Mají skvělé výživové hodnoty, zasytí a můžete s jejich pomocí v kuchyni nadělat hodně parády.
Například našlehaná vaječná omeleta s dušenými rajčaty, restovanými žampiony a plátky brambor.
Cizrna po indicku
Cizrna, neboli římský hrách, je velmi opomíjená surovina. Prodává se taktéž v plechovkách a její pořizovací cena začíná na 12 Kč.
Cizrna je vynikající samotná, do salátů, jako hummus nebo po indicku.
Na indickou úpravu budete potřebovat: cizrnu, cibuli, chleba, kari, chilli, kurkumu, zázvor, koriandr, brambory a květák.
Nakrájejte cibuli i česnek a zlehka orestujte na oleji. Ke konci smažení přidejte veškeré uvedené koření. Na závěr se přidá plechovka cizrny, růžičky květáku, na kostičky nakrájené brambory. Směs zalijte hrnek vody a nechte dusit. Za 20 minut je výsledek na světě.
Rizoto
Tento italský pokrm netřeba představovat. Jeho výhoda je jasná - můžete do něj přidat prakticky cokoliv. Od hub až po dýni. Dochutit je možné bílým vínem, aromatickým sýrem či zeleninovým vývarem.
Kuskus s červenou řepou a sýrem
Opět záležitost, která nezruinuje váš rozpočet a ani vás časově nezatíží. Červenou řepu upečete v alobalu v troubě - asi půl hodiny na 250 stupňů. Kuskus zalijete vroucí vodou, přidáte kapku olivového oleje, sl a pepř. Po upečení řepu nastrouháte do kuskusu a zasypete sýrem Feta.
Lívance
Co je lepší na snídaňové menu než lívance či palačinky? Budete potřebovat: 200 g hladké mouky, 2 polévkové lžíce cukru, 50 g hrubé mouky,5 g kypřícího prášku, špetka soli, 3 vejce a 4 dl mléka.
Veškeré suroviny smíchejte v míse a utvořte kypré těsto. Mezitím si rozpalte pánev nebo lívanečník a vytřete jej olejem. Jakmile je pánev připravená, pomocí naběračky na ní nalévejte těsto a smažte dozlatova.
Bramborové placky
Delikatesa našich babiček. Bramborové placky jsou hodně muziky za málo peněz. Přichystejte si vařené brambory, vejce, hladkou mouku a sůl.
Recept se dělá odjakživa tak zvaně od oka. Smíchejte "pár" vařených brambor s vejcem, zasypte moukou a vytvořte těsto, které se nebude lepit na ruku.
Dalším krokem je vyválení těsta do podoby válečku. A pak už záleží na vašem uvážení. Váleček se většinou krájí na 3 cm či více široké kusy. Z každého kousku těsta vytvarujte placku a položte ji na vyhřátý plech bez oleje. Placky se pečou na 150 - 180°C, dokud nebudou mít požadovanou barvu (různé stupně hnědé, ne černé). Pečení většinou trvá okolo půlhodiny, ale je to nutné sledovat.
Batátové hranolky
Batáta, neboli sladká brambora. V současné doby se tato suroviny dostává do popředí. A aby ne! Je opravdu vynikající. Z jednoho batátu se nají celá rodina! Vynikající jsou batátové hranolky.
Batátu oloupejte a nakrájejte do tvaru hranolek. Ty poté položte na papírem vyložený plech, posypte skořicí, pálivou paprikou, chilli, tymiánem a pokapejte olivovým olejem. Pečte asi 20 minut na 200 stupňů.
Pomazánka s červené čočky
Ne vždy je čas na to, trávit ho u plotny. Pomazánka z červené čočky je skvělá pochoutka, kterou si mžete dát jak k večeři, tak k svačině.
Výhoda je ta, že červená čočka se vaří asi 7 minut a nemusí se předem namáčet.
Čočku uvařte, slijte vodu, osolte. Přidejte kousek másla, pepř, kurkumu a koriandr. Nakonec zakápněte kapkou kokosového mléka a rozmixujte. Pomazánka je skvělá s čerstvým chlebem.
Rajčatová omáčka s tuňákem
Další jídlo, které máte za pár minut hotové a budete se olizovat až za ušima.
Tuňáka vyjměte z konzervy, nechte okapat. Potom ho orestujte spolu s cibulkou na pánvi a mírně "ocitrónujte". Přidejte bazalku, oregano a pepř. Směs zalijte rajčatovým protlakem a nechte dusit. Jídlo se podává s těstovinami.
Související
24. října 2024 11:49
21. září 2024 9:07
8. září 2024 16:21
28. srpna 2024 12:06
27. srpna 2024 20:13
2. července 2024 17:22