Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rychlá studentská jídla aneb jak netrávit hodiny u plotny

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Asi to známe všichni. Ať už ze současnosti či z dob minulých. Studentský život představuje nejen nekonečnou volnost, ale také jednu kapsu prázdnou a tu druhou vysypanou. Představíme vám 10 rychlých, finančně dostupných a chutných jídel, které si můžete připravit třeba i na koleji.

Fazole

V dnešní době je opravdu super, že můžete koupit spoustu potravin v konzervě, a tak se vyhnete sáhodlouhým přípravám před samotným vařením.

A ne jinak je tomu u fazolí. Zakonzervované fazole jsou zdravé, chutné a velmi levné. Jedna plechovka vás může vyjít na 20 Kč.

Z červených, ledvinových fazolí si můžete připravit rychlý guláš. Na pánev "vyklepnete" obsah konzervy, přidáte rajčatový protlak, chilli papričku, oregano, sůl a pepř. Popřípadě můžete přidat vejce natvrdo či klobásu.

Hotový guláš se pojídá s chlebem.

Vaječná omeleta

Pokud pocházíte z vesnice, jistě máte babičku, která vás obdarovává vejci. Neodmítejte je. Mají skvělé výživové hodnoty, zasytí a můžete s jejich pomocí v kuchyni nadělat hodně parády.

Například našlehaná vaječná omeleta s dušenými rajčaty, restovanými žampiony a plátky brambor.

Cizrna po indicku

Cizrna, neboli římský hrách, je velmi opomíjená surovina. Prodává se taktéž v plechovkách a její pořizovací cena začíná na 12 Kč. 

Cizrna je vynikající samotná, do salátů, jako hummus nebo po indicku.

Na indickou úpravu budete potřebovat: cizrnu, cibuli, chleba, kari, chilli, kurkumu, zázvor, koriandr, brambory a květák.

Nakrájejte cibuli i česnek a zlehka orestujte na oleji. Ke konci smažení přidejte veškeré uvedené koření. Na závěr se přidá plechovka cizrny, růžičky květáku, na kostičky nakrájené brambory. Směs zalijte hrnek vody a nechte dusit. Za 20 minut je výsledek na světě. 

Rizoto

Tento italský pokrm netřeba představovat. Jeho výhoda je jasná - můžete do něj přidat prakticky cokoliv. Od hub až po dýni. Dochutit je možné bílým vínem, aromatickým sýrem či zeleninovým vývarem.

Kuskus s červenou řepou a sýrem

Opět záležitost, která nezruinuje váš rozpočet a ani vás časově nezatíží. Červenou řepu upečete v alobalu v troubě - asi půl hodiny na 250 stupňů. Kuskus zalijete vroucí vodou, přidáte kapku olivového oleje, sl a pepř. Po upečení řepu nastrouháte do kuskusu a zasypete sýrem Feta.

Lívance

Co je lepší na snídaňové menu než lívance či palačinky? Budete potřebovat: 200 g hladké mouky, 2 polévkové lžíce cukru, 50 g hrubé mouky,5 g kypřícího prášku, špetka soli, 3 vejce a 4 dl mléka.

Veškeré suroviny smíchejte v míse a utvořte kypré těsto. Mezitím si rozpalte pánev nebo lívanečník a vytřete jej olejem. Jakmile je pánev připravená, pomocí naběračky na ní nalévejte těsto a smažte dozlatova.

Bramborové placky

Delikatesa našich babiček. Bramborové placky jsou hodně muziky za málo peněz. Přichystejte si vařené brambory, vejce, hladkou mouku a sůl.

Recept se dělá odjakživa tak zvaně od oka. Smíchejte "pár" vařených brambor s vejcem, zasypte moukou a vytvořte těsto, které se nebude lepit na ruku.

Dalším krokem je vyválení těsta do podoby válečku. A pak už záleží na vašem uvážení. Váleček se většinou krájí na 3 cm či více široké kusy. Z každého kousku těsta vytvarujte placku a položte ji na vyhřátý plech bez oleje. Placky se pečou na 150 - 180°C, dokud nebudou mít požadovanou barvu (různé stupně hnědé, ne černé). Pečení většinou trvá okolo půlhodiny, ale je to nutné sledovat.

Batátové hranolky

Batáta, neboli sladká brambora. V současné doby se tato suroviny dostává do popředí. A aby ne! Je opravdu vynikající. Z jednoho batátu se nají celá rodina! Vynikající jsou batátové hranolky.

Batátu oloupejte a nakrájejte do tvaru hranolek. Ty poté položte na papírem vyložený plech, posypte skořicí, pálivou paprikou, chilli, tymiánem a pokapejte olivovým olejem. Pečte asi 20 minut na 200 stupňů.

Pomazánka s červené čočky

Ne vždy je čas na to, trávit ho u plotny. Pomazánka z červené čočky je skvělá pochoutka, kterou si mžete dát jak k večeři, tak k svačině.

Výhoda je ta, že červená čočka se vaří asi 7 minut a nemusí se předem namáčet.

Čočku uvařte, slijte vodu, osolte. Přidejte kousek másla, pepř, kurkumu a koriandr. Nakonec zakápněte kapkou kokosového mléka a rozmixujte. Pomazánka je skvělá s čerstvým chlebem.

Rajčatová omáčka s tuňákem

Další jídlo, které máte za pár minut hotové a budete se olizovat až za ušima.

Tuňáka vyjměte z konzervy, nechte okapat. Potom ho orestujte spolu s cibulkou na pánvi a mírně "ocitrónujte". Přidejte bazalku, oregano a pepř.  Směs zalijte rajčatovým protlakem a nechte dusit. Jídlo se podává s těstovinami.

Témata:  potraviny studenti

Související

Aktuálně se děje

19. prosince 2025 10:03

15. prosince 2025 12:41

4. prosince 2025 10:58

1. prosince 2025 11:20

Předražené vánoční cukroví: ceny rohlíčků v obchodech lámou rekordy

Vanilkové rohlíčky patří k nejpopulárnějším druhům vánočního cukroví. Jejich domácí příprava vyjde letos na 135,50 Kč na kilogram. Loni to bylo 134,40 Kč na kilogram. 

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy

Evropská unie, ilustrační fotografie

Komentář

EU se dohodla na společné půjčce pro Ukrajinu. Česko se vyvázalo, ušetří desítky miliard

Lídři zemí Evropské unie se dnes nad ránem na summitu v Bruselu dohodli, že poskytnou Ukrajině zejména na její válečné výdaje v příštích dvou letech celkem 90 miliard eur, v přepočtu zhruba 2,2 bilionu korun. Tyto prostředky Kyjev ovšem nezíská ze zmrazených ruských devizových rezerv, nýbrž ze společného dluhu EU. Na tomto dluhu se přitom nebudou podílet tři země EU, a to Česko, Slovensko a Maďarsko.