Ekonomika

Ilustrační fotografie

Tipy, jak na investování do podílových fondů

Ekonomika

Úrokové sazby jsou všeobecně nízké a lidé hledají různé cesty, jak zhodnotit svoje úspory. Jednou z možností jsou podílové fondy. Na trhu existuje nepřeberné množství produktů lišících se mírou rizika i výší poplatků. Co je dobré vědět při investování do podílových fondů?

Ilustrační fotografie

Díky úspoře na státním dluhu si polepší učitelé, vojáci, policisté i zdravotní sestry

Ekonomika

Ministerstvo financí letos uspoří 5 miliard korun na státním dluhu, což je snížení ze 46,3 na 41,3 miliardy korun, v loňském roce jsme ušetřili 11,7 miliardy korun. Tyto nové prostředky byly získány z úspor na obsluze státního dluhu, a to zejména díky lepší práci s likviditou a výnosům z prodeje dluhopisů se záporným úrokem. To umožnilo posílit některé výdajové priority vlády, aniž by došlo ke změnám v základních parametrech schváleného státního rozpočtu.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Mezi evropskými vrcholovými manažery roste optimismus

Vyplývá to ze studie poradenské společnosti Grant Thornton International Business Report 2017 (IBR), která vychází z šetření mezi tisícovkou vrcholových manažerů středně velkých firem z 15 evropských zemí.

Michaela Marksová

Marksová: Výroky Babiše ohledně financování platů v sociálních službách jsou zmatené

Ekonomika

Ministerstvo práce a sociálních věcí reaguje na výroky ministra financí Andreje Babiše, který v pondělí oznámil zvýšení platů pracovníků v sociálních službách o 24 procent s tím, že prostředky má najít MPSV v rámci svého rozpočtu. Materiál, který obsahuje i variantu 24% navýšení, má již MPSV připravený k odeslání na vládu. Z návrhu ministra Babiše ale není zřejmá představa o tom, odkud se finance na navýšení platů pracovníků v sociálních službách, což je jedna z dlouhodobých priorit MPSV, vezmou.

Ilustrační fotografie

České matky na svých dětech nešetří

Ekonomika

Čechům podle zjištění NN pojišťovny a penzijní společnosti v životě záleží především na rodině a vztazích. Matky si nejvíce cení zdraví svých nejbližších a o své děti se starají velmi zodpovědně i v rámci finančního zajištění.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Japonské novorozeně hned dluží 85 tisíc dolarů

Dnešní svět charakterizuje enormní výše zadlužování a neustálé tištění bezvýznamných papírků, kterým říkáme bankovky. Stále sledujeme, jak celý svět pod rouškou hledání zdravé míry inflace tiskne peníze a zvyšuje své závazky. Tato politika je ale špatnou cestou. Pokud bychom dluh dané země rozpočítali mezi její občany, dostal by každý novorozenec jako „výbavu“ do života batoh plný dluhů. A pokud se myšlení elit a představitelů zemí nezmění, bude tento batoh tížit stále víc. Informuje Jakub Petruška, investiční analytik, Zlaťáky.cz.

Zemní plyn

Na co si dát pozor při změně dodavatele energií

Ekonomika

Spotřebitelé mají právo změnit dodavatele elektřiny a plynu. Ovšem ne vždy jde přechod k jinému dodavateli hladce. Ve změně může bránit současná smlouva o dodávkách energií, proces změny ale může komplikovat i stávající dodavatel nebo administrativní a jiná pochybení. Na co si především dávat pozor? A co dělat, pokud nedojde ke změně dodavatele a zároveň už skončí smlouva s původním dodavatelem?

Tunisko, ilustrační fotografie

Ekonomika

Jak financovat letní dovolenou

Zajištění peněz na dovolenou řeší lidé různými způsoby. Mnohdy si berou na dovolenou půjčku. I když obecně není vhodné se zbytečně zadlužovat, využitím akce Úrokové prázdniny se lze vyhnout placení úroků. Akci mohou využít lidé, kteří aktuálně nemají potřebnou hotovost, ale budou splácet včas a dokážou půjčku do tří měsíců doplatit. Peníze lze čerpat i do 20 minut od podání žádosti, takže je možné pružně reagovat na výhodné nabídky Last Minute.

Ilustrační fotografie

Jak ušetřit? Chyby, které často trápí rodinný rozpočet

Ekonomika

Uhlídat rodinný rozpočet není rozhodně nic jednoduchého. Zatímco výdaje se zdají být nekonečné, příjmy do rodinné kasy plynou jen pomalu a ušetřit na jakoukoli větší investici do domácnosti, či pouze bez problémů vyjít s měsíčním rozpočtem, se může někdy zdát nemožné. Hana Drápalová ze společnosti Sberbank proto upozorňuje na čtyři chyby, které často trápí rodinný rozpočet.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Co s vouchery po krachu slevového portálu?

Slyšíte na slovo sleva a rádi využijete každou příležitost trochu ušetřit? Pak byste měli vědět co dělat, když váš oblíbený slevový portál zkrachuje a zakoupený voucher už vám nikde nechtějí vzít.

Energetika, ilustrační fotografie

Nesrovnalosti ve vyúčtování spotřeby energií? Můžete je reklamovat

Ekonomika

Přišlo vám vyúčtování za plyn nebo elektřinu a zdá se vám, že je fakturovaná částka příliš vysoká v porovnání s loňským rokem, ačkoli vaše spotřeba ani cena dodávek nevzrostla? Vyúčtování můžete reklamovat. Ale pozor, podání reklamace vás nezbavuje povinnosti zaplatit případné nedoplatky uvedené na vyúčtování. Jak reklamaci správně podat a do kdy ji musí dodavatel vyřídit?

Ilustrační fotografie

Jak plánovat a financovat dětské letní aktivity

Ekonomika

Mnoho rodin v létě řeší problém, jak se v době letních prázdnin postarat o děti. Dovolené není mnoho, babičky také nemohou hlídat každému a pořád. Dobrým řešením jsou letní tábory a jejich nabídka je opravdu pestrá. Zvláště ty specializované se ale mohou stát pro rodinný rozpočet zátěží. Tím spíš, když má rodina více ratolestí. Jak tábory a kurzy financovat? Kdy se vyplatí vzít si pro tento účel půjčku nebo využít kontokorent či kreditní kartu?

Ilustrační fotografie

Sněmovna schválila vyšší nemocenskou pro dlouhodobě nemocné zaměstnance

Ekonomika

Zaměstnanci, kteří jsou dlouhodobě v pracovní neschopnosti, budou mít nárok na vyšší nemocenskou. Poslanecká sněmovna schválila novelu, podle které budou po 31. dni pracovní neschopnosti nemocní dostávat 66 procent redukovaného denního vyměřovacího základu. Od 61. dne nemoci se dávka zvýší na 72 procent.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Zdanění hazardních her: Co přinesla nová legislativa?

Legislativní novinkou letošního roku je zavedení nové daně z hazardních her a zrušení zákona o loteriích a jiných podobných hrách. Zavedení této nové přímé daně od 1. ledna 2017 by mělo zvýšit daňový výnos zdaněním všech forem hazardu.

Ilustrační fotografie

Jak na EET v e-shopu? Přehled nejčastějších otázek

Ekonomika

Od začátku března mají e-shopy stejně jako ostatní maloobchody a velkoobchody povinnost elektronicky evidovat tržby. Právě u e-shopů však může být zařazení do elektronické evidence tržeb velice komplikované. Důvodem je několik možných způsobů úhrady a fakt, že obchodník ve většině případů nepřijde do přímého kontaktu se zákazníkem.

Ilustrační fotografie

Zlato cestuje přes Atlantik dál na východ. Víte proč?

Ekonomika

Postoj západní a východní polokoule ke žlutému kovu je výrazně odlišný. Ve Spojených státech amerických došlo v prvním čtvrtletí roku 2017 k poklesu investic, zatímco Východ se ve stejném období vydal opačnou cestou a zlato nadále hromadí. Informuje Jakub Petruška, investiční analytik, Zlaťáky.cz

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 10:42

Studená sprcha, americká ekonomika za první čtvrtletí letošního roku vzrostla jen o 1,6 %

KOMENTÁŘ Tomáše Volfa: Nižší tempo ekonomického růstu v překladu znamená, že Fed může začít snižovat sazby dříve, než se dosud čekalo. Možnost nižších sazeb v dřívějším termínu bude znamenat ztráty pro americkou měnu, která po zveřejnění osciluje kolem 23,50 USDCZK, a 1,0705 EURUSD.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy