Ekonomika

EUR

Migrační dohoda EU může českého daňového poplatníka vyjít dráž než konsolidační balíček

Ekonomika

Komentář Lukáše Kovandy: Migrační dohoda EU, k níž se Česko připojilo, může mít nečekaně výrazný dopad na peněženky daňových poplatníků v ČR. Česko se totiž zavázalo, že v případě silných nebo rychlých migračních toků, se bude podílet na přijetí buď nejméně 30 tisíc migrantů ročně, nebo na platbě ročně minimálně 600 milionů eur, tedy dle dnešního kursu více než 14 miliard korun.

Dálnice, ilustrační fotografie

Kupka: Mýtné na dálnicích by se příští rok mělo zvýšit o deset až 15 procent

Ekonomika

Mýtné na českých dálnicích by se od příštího března mohlo zvýšit o deset až 15 procent. V pořadu Otázky Václava Moravce České televize (ČT) to dnes řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Uvedl, že zvýšení umožňuje změna evropské směrnice a mýtné lze navýšit o poplatky za emise. Zvýšení je podle něj potřeba i kvůli investicím do dopravní infrastruktury. V příštím roce by se mělo otevřít přes 100 kilometrů dálnic. Zvýšení mýtného by podle Kupky mělo přinést 1,4 až dvě miliardy korun navíc do státního rozpočtu, nyní se vybere ročně 14 miliard korun.

Ilustrační fotografie

Ministerstvo financí překvapivým návrhem vyšší dividendy zaskočilo i ČEZ, chce si z jeho zisku vzít o 11 miliard více, než s čím podnik počítal

Ekonomika

Komentář Lukáše Kovandy: Ministerstvo financí včera po zavření burzy zaskočilo veřejnost a evidentně i samotné vedení ČEZ, když na poslední chvíli oznámilo svůj návrh dividendy 145 korun na akcii podniku. Do té doby se totiž počítalo s tím, že resort nebude navrhovat vyšší dividendu, než jakou navrhuje ČEZ, tedy 117 korun za akcii.

Ilustrační fotografie

Síkela: ČR ve srovnání s Evropou zaostala v rozvoji větrných elektráren

Ekonomika

Česko podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (STAN) zaostalo v rozvoji větrných elektráren. Výrazné je to ve srovnání s Evropou. Větrná energie v ČR tvoří zhruba jedno procento spotřeby elektřiny v zemi, přičemž evropský průměr je 17 procent, řekl dnes Síkela novinářům na dnu otevřených dveří ve větrné elektrárně Vrbice na Karlovarsku. Dnešní akci uspořádala Komora obnovitelných zdrojů energie (OZE). Podíl větrné energie by chtěl Síkela do roku 2030 ztrojnásobit.

Evropská unie, ilustrační fotografie

Ekonomika

Inflace v EU klesla na 7,1 procenta, je nejníže od začátku války na Ukrajině

Míra inflace v Evropské unii v květnu výrazně klesla a dostala se na 7,1 procenta, což je o procentní bod méně než v dubnu. Oznámil to dnes evropský statistický úřad Eurostat. Ceny v sedmadvacítce unijních zemí rostou nejpomaleji od loňského února, kdy Rusko zahájilo invazi na Ukrajině. Inflace klesla i v České republice, která ale i tak zůstává s hodnotou 12,5 procenta mezi zeměmi s nejrychlejším růstem spotřebitelských cen.

Ilustrační fotografie

Situace pekařů se zlepšuje s poklesem cen energií a mouky

Ekonomika

Situace českých pekáren se od začátku letošního roku postupně zlepšuje s poklesem cen energií a mouky. Loni se pekárny potýkaly s růstem nákladů v řádu stovek procent, některým firmám vzrostly dokonce desetinásobně. Novinářům to dnes řekl výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů v ČR Bohumil Hlavatý.

Ilustrační fotografie

Paliva jsou v Česku levná. Za kolik ale natankujete při cestách do zahraničí?

Ekonomika

Ceny pohonných hmot jsou v Česku relativně nízko. Dle aktuálních dat Evropské komise (EK) je nafta v průměru levnější jen ve třech zemích EU. Naproti tomu průměrná cena Naturalu 95 je třeba v Chorvatsku a Slovinsku asi o 3 Kč nižší. I tak Česko s cenou benzínu uzavírá třetinu nejlevnějších zemí EU.

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

Lidé nechápou a nadávají: proč si vláda půjčuje 140 miliard, když přitom říká, že je třeba šetřit? Vláda se chytla do pasti svého strašení rozvratem veřejných financí

Ekonomika

Komentář Lukáše Kovandy: Česká vláda si v Bruselu hodlá půjčit bezmála 140 miliard korun. Objemný úvěr schválila v rámci aktualizace Národního plánu obnovy. Veřejnost tomu ale příliš nerozumí a je rozhořčená: proč vláda na jedné straně přichází s konsolidačním balíčkem, proč chce kdekomu „utahovat opasky“, proč dokonce snížením mimořádné valorizace penzí riskuje náraz u Ústavního soudu, když se na straně druhé chce půjčkou od Evropské komise dále výrazně zadlužit?

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Přechod k uhlíkové neutralitě Česka si vyžádá 3,2 bilionu korun, tvrdí studie

ČR bude muset do transformace na bezuhlíkovou ekonomiku do roku 2050 investovat 3,2 bilionu korun. Vyplývá to ze studie, kterou dnes představily poradenská firma Boston Consulting Group a Aspen Institute. S investicemi je podle ní potřeba začít okamžitě a musí se zaměřit na podporu technologií, které lze vyvážet do ostatních zemí. Jedině tak si ČR v konkurenci evropských států udrží silnou pozici a vysokou životní úroveň obyvatel, uvedli autoři studie.

Ilustrační fotografie

Stavebním firmám chybí absolventi, důvodem je i menší perspektiva oborů

Ekonomika

Téměř 90 procentům stavebních firem v Česku chybí absolventi stavebních oborů. Obliba o tyto obory klesá, pro mnohé mladé je důvodem jejich obtížnost a menší perspektiva. Více jak třetina stavebních společností se kvůli nedostatku pracovní síly potýká s nižším počtem nasmlouvaných zakázek. Nejhůře se hledají kvalifikovaní dělníci. Vyplývá to z analýzy společnosti CEEC Research, kterou má ČTK k dispozici.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Nejhodnotnější značkou je Apple, následují Google a Microsoft

Nejhodnotnější značkou světa je Apple, za ním následují Google a Microsoft, který předstihl loni třetí Amazon. Z netechnologických značek si prvenství připsal McDonald's, do první desítky se vrátila Coca-Cola. Vyplývá to z žebříčku 100 nejhodnotnějších značek světa BrandZ, který sestavuje výzkumná společnost Kantar.

Ilustrační fotografie

8 tipů, jak ušetřit v domácím rozpočtu nejen v létě

Ekonomika

Inflace a zdražování produktů a služeb doléhá aktuálně na většinu z nás. Ale pokud nebudeme utrácet či chovat se zbrkle, lze chytře naše měsíční výdaje snížit. A nemusíte se vždy ani moc omezovat. Zde několik tipů, jak v domácím rozpočtu lze ušetřit stovky i tisíce měsíčně.

Ilustrační fotografie

Za oběd v restauraci Češi v květnu utratili 181,1 Kč

Ekonomika

Za oběd v restauraci Češi v květnu utratili přibližně 181,1 koruny, meziročně o 21,8 koruny více. Ve srovnání s dubnem byla průměrná útrata za oběd vyšší asi o 80 haléřů, s lednem pak o 3,3 koruny. Vyplývá to z tiskové zprávy společnosti Edenred, kterou má ČTK k dispozici. Největší část příjmu podle ní obědy v restauracích v květnu ukrojily obyvatelům Jihočeského, Libereckého a Pardubického kraje.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Prodej nových elektromobilů v ČR do konce května stoupl o 79 procent

Prodej nových elektromobilů v ČR vzrostl v prvních pěti měsících roku meziročně o 79 procent na 2359 vozů. Poptávka po hybridech stoupla o 39 procent na 15.929 vozů. Z toho plug-in hybridy do zásuvky tvořily 2097 vozů, což je nárůst o 62 procent. Vyplývá to z údajů Svazu dovozců automobilů.

Pivo, ilustrační fotografie

Podíl piva na tržbách v gastronomii klesá, v hospodách je pod 50 procent

Ekonomika

Podíl piva na tržbách v gastronomii klesl z pětiny v roce 2019 na letošních 15 procent. V kategorii hospod podíl piva na tržbách klesl z 55 na 44 procent, a to hlavně vlivem zdražování i změnou zákaznického chování. Podíl vína na tržbách zůstává na třech procentech. Vyplývá to z analýzy společnosti Dotykačka, která má data ze zhruba 8000 podniků v zemi. Její výsledky dnes zástupci společnosti představili na akci Gastro Talks v Praze.

Česká národní banka (ČNB)

Obchodníci s nesplácenými úvěry zřejmě budou muset získávat povolení od ČNB

Ekonomika

Obchodníci s nesplácenými úvěry budou zřejmě muset nově získat k tomuto podnikání licenci od České národní banky (ČNB). Předpokládá to návrh zákona o trhu s nevýkonnými úvěry, který ve středu projedná vláda. Zákon vychází z evropské směrnice, podle důvodové zprávy by proto měl nabýt účinnosti do konce roku, aby se Česko nevystavovalo hrozbě pokuty za nepřevedení evropské normy do tuzemského práva.

Ilustrační fotografie

Ropa je nejlevnější za poslední rok a půl

Ekonomika

Komentář Tomáše Volfa: Cena ropy se dnes dostala na hranici 72,30 USD/barel a je tak nejlevnější od prosince roku 2021. Domácí čerpací stanice nejspíš zatím reagovat nebudou.

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy