Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zahraniční obchod roste, průmyslu a stavebnictví se nedaří

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Odborník z poradenské skupiny Moore Czech Republic Petr Kymlička napsal pro MoneyMAG.cz komentář k vývoji průmyslové produkce, stavebnictví a zahraničního obchodu v dubnu 2024. Poskytuje tak aktuální pohled na klíčové ekonomické sektory a jejich dynamiku, reflektující současné trendy a výzvy v české ekonomice.

Průmyslové produkci se na začátku letošního roku příliš nedařilo, v březnu zaznamenala dokonce větší propad. Průmyslová výroba tehdy meziročně klesla o 2,7 %, především kvůli vyšší srovnávací základně ve výrobě motorových vozidel z března roku 2023. Jak ukázala dnes publikovaná data Českého statistického úřadu, v dubnu si průmyslová produkce meziměsíčně drobně polepšila, když vzrostla o 0,6 %, meziročně však mírně klesla o 0,4 %. Za horšími výsledky stojí především pokračující pokles ve výrobě strojů a zařízení, pokles v hutnictví a slévárenství, ale také nižší produkce v energetickém sektoru. Nadprůměrné dubnové teploty zapříčinily pokles spotřeby plynu, na produkci ve výrobě a rozvodu elektřiny, plynu a tepla, která klesla o desetinu, měly vliv i plánované odstávky v elektrárnách a pokles výroby v uhelných elektrárnách, vysvětluje Petr Kymlička, partner poradenské skupiny Moore Czech Republic.

Naopak technologická odvětví, jako je výroba počítačů, elektronických a optických přístrojů, či opravy a instalace strojů a zařízení, zaznamenala v dubnu růst. Hodnota nových zakázek vzrostla meziročně o 3,6 %, přičemž tuzemské nové zakázky vzrostly o 0,8 % a nové zakázky ze zahraničí se zvýšily meziročně o 5,3 %. Největší poptávka byla po motorových vozidlech a zakázkách v odvětví výroby ostatních dopravních prostředků a zařízení. Podle předběžných údajů jsme v dubnu, podobně jako v březnu, zaznamenali pozitivní bilanci zahraničního obchodu. V březnu skončila bilance s přebytkem 39,3 mld. Kč, v dubnu pak 33,1 mld. Kč, což je meziročně nárůst o 24,1 mld. Kč. Pozitivní bilanci podpořil přebytek obchodu s motorovými vozidly, kde vývoz vzrostl o 29,7 mld. Kč, a zlepšila se i bilance obchodu s elektrickými zařízeními. Naopak negativně působil deficit obchodu s rafinovanými ropnými produkty, který poklesl o 4,4 mld. Kč. Petr Kymlička očekává v průběhu roku stabilizaci českého průmyslu, byť velmi pozvolnou.

Problémy však přetrvávají ve stavebnictví. Stavební produkce v dubnu meziročně klesla o 0,3 %, meziměsíčně oproti březnu vzrostla o 3,0 %. Orientační hodnota staveb, na které bylo v dubnu vydáno stavební povolení, dosáhla 45,0 mld. Kč. Zahájena byla stavba 3 642 bytů, což je v porovnání s březnem více o 34,6 %. Dokončeno pak bylo 3 916 bytů, tedy o 53,0 % více než v březnu. Meziročně však počet dokončených bytů klesl o 8,1 % napříč všemi kategoriemi. I nadále se tak Česko bude potýkat s nedostatkem vlastního bydlení, kdy poptávka vysoce převyšuje nabídku, což je způsobeno rostoucí poptávkou zájemců o vlastní bydlení a investorů, umocněnou poklesem úrokových sazeb hypotečních úvěrů, dodává expert.

Témata:  ekonomika Česko

Aktuálně se děje

25. června 2024 12:47

24. června 2024 9:27

22. června 2024 12:06

21. června 2024 10:11

Inflace padá, Francie se propadá

Inflace ve světě i v Česku zpomaluje. To je dobrá zpráva pro akcie a rizikovější aktiva typu kryptoměn. Stoupají totiž šance, že centrální banky výrazně sníží své úrokové sazby. Náladu však investorům může pokazit dění ve Francie, kde se trhy otřásají kvůli blížícím se předčasným volbám do tamního parlamentu.  

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy