Ekonomika

Ilustrační fotografie

Evropu čeká velmi obtížné desetiletí, kvůli drahým energiím a invazi čínských elektromobilů, varují experti

Ekonomika

Komentář Lukáše Kovandy: Evropu čeká velmi složitých deset let, kdy se její ekonomika bude muset utkat s povážlivou ztrátou konkurenceschopnosti. Starý kontinent totiž ve světě stále povážlivěji zaostává, zejména za USA, a kombinace drahých energií a přílivu čínských elektromobilů situaci může dále výrazně zhoršují. Varují tak experti, které cituje agentura Bloomberg.

Burger King

Češi zůstávají věrni fast foodům i navzdory zdražení

Ekonomika

Rychlé občerstvení se u nás těší stále velké oblibě, Čechy neodradilo ani všeobecné zdražení. Lidé letos ve druhém čtvrtletí utratili ve fast foodech o 6,2 % víc než loni, zatímco v restauracích a obchodech na potravinách spíše šetří. Výrazně více si ale v meziročním srovnání Češi připlatili za dovážené jídlo. Závěry vychází z dat společnosti Patron GO generovaných pouze z plateb kartou mezi 53 tisíci uživateli. 

pohonné hmoty

Nafta příští týden skokově zdraží, řidiči by se měli předzásobit

Ekonomika

Komentář Lukáše Kovandy: Vláda se ocitá v tísni kvůli hlubšímu schodku rozpočtu, než jaký sama předpokládala. Na dani z mimořádných zisků, například bank, vybere o řád méně, než s čím počítala. Proto pospíchá a hledá miliardy doslova, kde se dá. Navýšení spotřební daně z nafty, které včera posvětil Senát, tak podle všeho začne platit už příští týden v úterý, tedy nezvykle rychle. Řidiči „dieselů“ se tak musí v příštím týdnu připravit na skokové zdražení motorové nafty, až o dvě koruny na litr. Kdo chce ušetřit, může se naftou předzásobit.

Ilustrační fotografie

Čechů ochotných pracovat za nižší mzdu je nejméně za 30 let, vyplývá z průzkumu

Ekonomika

Čechů ochotných pracovat při hrozbě ztráty zaměstnání za nižší mzdu je nejméně za 30 let, a to zhruba tři pětiny lidí v produktivním věku. Vyplývá to z květnového průzkumu agentury STEM. Přitom ve společnosti v poslední době rostou podle průzkumu obavy z nezaměstnanosti. Strach ze ztráty práce mají téměř dvě pětiny dotázaných.

Ilustrační fotografie

Průměrná cena poledního menu za pololetí vzrostla

Ekonomika

Průměrná cena poledního menu v restauracích od začátku letošního roku do června vzrostla o 2,7 procenta na 182,4 koruny. Meziročně je o necelých pět korun vyšší. Nejvíce zdražily restaurace v Českých Budějovicích, kde lidé za oběd dali o sedm korun více, v Praze se ceny zvedly o více než pět korun. Nejméně zdražily obědy v Pardubicích, a to o dvě koruny. Vyplývá to z dat společnosti Edenred poskytující benefitní karty pro zaměstnance.

Ilustrační fotografie

Pozor na objednávky z e-shopů mimo EU

Ekonomika

Zpravidla nejlevnější ceny zboží nabízí e-shopy, o kterých jste mnoho neslyšeli. Ne vždy se však vyplatí u takového obchodníka nakoupit. Jak postupovat v případě neznámého e-shopu a jak jej prověřit?

pšenice

Ceny pšenice rostou třetí den v řadě kvůli vývoji po zastavení obilných dohod

Ekonomika

Ceny pšenice na světových trzích se dnes třetím dnem zvyšují. Varování Ruska, že k lodím směřujícím do ukrajinských černomořských přístavů bude přistupovat jako k potenciálním dopravcům vojenského nákladu, totiž prohloubilo obavy z globální krize v oblasti potravinové bezpečnosti. Obdobný krok dnes učinila Ukrajina.

Ilustrační fotografie

Paliva v ČR od minulého týdne zdražila

Ekonomika

Pohonné hmoty v Česku za poslední týden zdražily. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se aktuálně u čerpacích stanic prodává v průměru za 37,39 koruny, před týdnem byl o pět haléřů levnější. Nafta zdražila o 18 haléřů, za litr teď řidiči dají průměrně 32,58 koruny. Současná cena nafty je nejvyšší za posledních dva a půl měsíce. Podobně je na tom i benzin, který byl naposledy dražší na konci dubna. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. V následujících dnech by podle analytiků mohly ceny paliv zůstat bez výraznějších změn, v delším časovém horizontu však očekávají zdražování.

Evropská unie, ilustrační fotografie

Ekonomika

Míra inflace v EU v červnu opět výrazně klesla, dostala se na 6,4 procenta

Míra inflace v Evropské unii v červnu opět výrazně klesla a dostala se na 6,4 procenta. To je o sedm desetin procentního bodu méně než v květnu. Ve své zprávě to dnes uvedl evropský statistický úřad Eurostat. Ještě výrazněji zpomalilo tempo růstu spotřebitelských cen v České republice, kde se inflace snížila o 1,3 bodu na 11,2 procenta. I tak ale zůstává třetí nejvyšší v celé sedmadvacítce zemí.

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

Vládní konsolidační balíček ve Sněmovně odolal zamítnutí, míří do dalšího projednávání

Ekonomika

Sněmovna dnes propustila do dalšího kola projednávání vládní návrh zákona o konsolidaci veřejných financí, který má pomoci zlepšit hospodaření státního rozpočtu. Opozici se nepodařilo předlohu zamítnout ani vrátit vládě k dopracování. Poslanci vládní koalice ji uhájili. Zamítnutí navrhl předseda opoziční SPD Tomio Okamura a hlasovalo pro něj 72 přítomných opozičních poslanců. Naproti tomu 98 koaličních poslanců hlasovalo proti zamítnutí. Stejným poměrem hlasů neprošlo ani vrácení vládě k dopracování.

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

Poslanci pokračují třetí den v projednávání sporného konsolidačního balíčku

Ekonomika

Sněmovna dnes pokračuje třetí den v projednávání sporného vládního konsolidačního balíčku. Jako první přednostně vystoupil předseda opozičního hnutí ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (ANO), obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) ze lží kvůli jeho vyjádřením o inflaci. Do běžné debaty se kolem 09:15 hlásilo ještě 14 opozičních poslanců.

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

Nafta během léta zdraží. Poslanci schválili zvýšení spotřební daně

Ekonomika

Spotřební daň z nafty se během léta zřejmě zvýší o 1,50 koruny na litr. Vrátí se tak na úroveň před loňským červnem. Zvýšení daně schválila Sněmovna. Podle analytiků může litr nafty zdražit o 1,80 koruny. Původně měla nynější snížená sazba platit do konce roku. Vláda ale chce kvůli nižším cenám a kvůli vyšším příjmům rozpočtu zvýšit sazbu daně už nyní.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Společnost Amazon napadla u soudu pravidla EU pro internetový obsah

Americký internetový prodejce Amazon podal právní námitku proti svému zařazení do skupiny společností, na které se vztahují přísná pravidla Evropské unie týkající se internetového obsahu. Tvrdí, že by jeho začlenění bylo nespravedlivé, pokud by nebyli podobně označeni také ostatní velcí maloobchodníci v EU, uvedla agentura Reuters. Amazon je první americkou firmou, která pravidla napadla.

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

SPD udělá vše proti přijetí vládního úsporného balíčku

Ekonomika

Vládní úsporný balíček je podle opozičního hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) souborem veskrze škodlivých opatření a plošným zvýšením daní. SPD udělá vše proti jeho schválení, řekl před dnešním zasedáním Sněmovny šéf poslanců hnutí Radim Fiala. Opoziční uskupení bude navrhovat zamítnutí předpisu, případně jeho vrácení k přepracování.

Ilustrační fotografie

Češi v květnu nadále utráceli opatrně, důvěra v ekonomiku je otřesená, uvádí analytici

Ekonomika

Přesto, že tempo meziročního poklesu maloobchodních tržeb v květnu nadále zpomalovalo, zůstávají Češi s utrácením opatrní a jejich důvěra v tuzemskou ekonomiku otřesená. Vyplývá to z vyjádření analytiků pro ČTK. V květnu tržby meziročně klesly o 6,1 procenta, měsíc předtím to bylo o 8,4 procenta. Proti dubnu se tržby v maloobchodě zvýšily o půl procenta, informoval dnes Český statistický úřad.

Ilustrační fotografie

Inflace se v červnu podle analytiků dostala pod deset procent

Ekonomika

Tempo růstu spotřebitelských cen zvolňovalo i v červnu a inflace se poprvé od ledna 2022 dostala pod deset procent. Shodují se na tom analytici, které ČTK oslovila. Na snižování inflace podle nich působí srovnávací základna loňského roku, projevuje se ale i silná koruna a nižší poptávka. V květnu byla inflace 11,1 procenta. Údaje o červnové inflaci zveřejní Český statistický úřad (ČSÚ) ve čtvrtek.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Inflace nejvíce zasáhla důchodce, nejméně rodiny s dětmi, vyplývá ze studie

Inflace v posledních třech letech v Česku nejvíce zasáhla důchodce, nejméně rodiny s dětmi. Rozdíly jsou ale malé. Rozdílné dopady jsou způsobené různou mírou zdražování u různých typů zboží a služeb a také různým podílem výdajů na jednotlivé typy zboží a služeb u jednotlivých skupin obyvatel.

Vývoj ekonomiky

Čeští občané si utahují opasky, omezují své nákupy, velké české firmy přesto bohatnou

Ekonomika

Komentář Lukáše Kovandy: Česko se tak dlouho bálo mzdově-inflační spirály, až se ve stínu strachu z ní roztočila maržově-inflační spirála. Zejména velké firmy a podniky – nejen energetické – hlásí dramatický nárůst svých zisků. Přitom Česko už několik čtvrtletí po sobě prochází spotřebitelskou recesí. Spotřeba je reálně stále pod úrovní roku 2019.

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Minimální mzda dál poroste. Ministerstvo řeklo, jaký má cíl

Minimální mzda má od začátku letošního roku novou výši, od ledna se zvýšila o více než tisíc korun. Ministerstvo práce a sociálních věcí má navíc stanovený jasný cíl ohledně dalšího navyšování nejnižšího výdělku v nadcházejících letech. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy