Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Celková důvěra v ekonomiku se snížila

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se meziměsíčně snížil o 2,9 bodu na hodnotu 95,1, při stejném vývoji obou jeho složek. Indikátor důvěry podnikatelů poklesl rovněž o 2,9 bodu na hodnotu 94,5 a indikátor důvěry spotřebitelů se snížil o 2,6 bodu na hodnotu 98,4.

„Za zhoršením ekonomického sentimentu mezi podnikateli stáli v červenci především podnikatelé v průmyslu. Přibližně 44 % oslovených průmyslových podniků, což je nejvíce od druhého čtvrtletí roku 2020, uvedlo jako hlavní bariéru růstu produkce nedostatečnou poptávku. To může být jedním z důvodů výrazného zvýšení počtu podniků očekávajících v příštích měsících pokles tempa růstu výrobní činnosti. Některé podnikatele ale stále limituje i nedostatek zaměstnanců,“ uvedl Jiří Obst, vedoucí oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ.

„Důvěra spotřebitelů v červenci se snížila potřetí v řadě a poprvé od dubna letošního roku se tak dostala pod svůj dlouhodobý průměr. Za poklesem důvěry stála většina ze sledovaných ukazatelů. Domácnosti zejména tíží jejich finanční situace, kterou většina oslovených respondentů považuje za horší než v předchozích 12 měsících. Podruhé v řadě se navíc výrazněji zvýšil počet respondentů, kteří se obávají dalšího růstu cen,“ sdělila Veronika Ptáčková z oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ.

Témata:  ČSÚ ekonomika

Související

Aktuálně se děje

11. října 2024 10:20

11. října 2024 9:35

Jak si uplatnit dar poskytnutý v souvislosti s povodněmi

V nedávné době zasáhly Českou republiku ničivé povodně, což vyvolalo velkou vlnu solidarity. Mnoho jednotlivců i firem se rozhodlo pomoci prostřednictvím darů na obnovu poškozených oblastí. Darování nejen přispívá k obnově po přírodní katastrofě, ale také poskytuje možnost snížit si daňový základ. Tento článek vysvětluje podmínky pro uplatnění odpočtu darů u fyzických i právnických osob v návaznosti na zákon o daních z příjmů.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy