Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pracovali pro největší čínské společnosti. Nyní pracují manuálně

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: unsplash.com

Konglomeráty v Číně ztrácejí na atraktivitě, jak se ekonomika potýká s rostoucími problémy. Někteří pracovníci se vzdávají svých profesí, aby lépe vyvážili svůj pracovní a soukromý život.

Jako administrativní pracovnice neúnavně plánovala schůzky, připravovala dokumenty a poskytovala svým nadřízeným veškerou potřebnou podporu.

V únoru však opustila firmu, vzdala se stabilní kariéry a pohodlného platu a rozhodla se pro něco méně stresujícího – úklid domácností. „Každé ráno, když zazvonil budík, jsem viděla jen nudnou budoucnost,“ řekla CNN, když vzpomínala na svou práci v kanceláři.

Sedmadvacetiletá Li patří k rostoucí skupině čínských pracovníků, kteří vyměňují hektická kancelářská místa za flexibilní dělnické profese. Mnozí z nich dříve pracovali pro některé z největších firem v zemi, ale tyto společnosti postupně ztrácejí na atraktivitě kvůli slabší čínské ekonomice, která čelí problémům jako krize na trhu nemovitostí, klesající zahraniční investice a pokles spotřeby.

Čínská ekonomika vzrostla ve druhém čtvrtletí roku 2024 meziročně o 4,7 %, což je méně než očekávali ekonomové a představuje nejslabší růst od začátku loňského roku, jak ukazují údaje Národního statistického úřadu (NBS). Dlouhé pracovní hodiny a vyčerpávající podmínky přiměly zaměstnance jako Li přehodnotit, zda vyšší plat stojí za oběť jejich času a zdraví. „Ráda uklízím. S rostoucí životní úrovní roste poptávka po úklidových službách,“ říká. „Ale co je důležitější, cítím se šťastnější. Změna mi přinesla menší psychický tlak a každý den mám více energie,“ dodává.

Li není jediným bílým límečkem, který vyměnil kancelářskou práci za manuální činnosti, aby dosáhl lepší rovnováhy mezi pracovním a soukromým životem. Třicetiletá Alice Wang, která předtím pracovala na jedné z předních čínských e-commerce platforem a vydělávala 700 000 jüanů ročně, se v dubnu rozhodla opustit svou stabilní kariéru a přestěhovat se do levnějšího města Čcheng-tu, kde se začala věnovat péči o domácí mazlíčky. Wang přiznává, že se před změnou cítila fyzicky vyčerpaná a stagnující, ale nyní je šťastnější a plná energie.

Trend přechodu od kancelářské práce k manuálním profesím roste v Číně, kde poptávka po dělnických profesích, jako jsou doručovatelé a technici, vzrostla v prvním čtvrtletí roku 2024 více než třikrát. Poptávka po doručovatelích vzrostla o 800 %, čemuž pomohlo zvýšení platů a boom v online nakupování. Míra nezaměstnanosti mezi mladými lidmi ve věku 16 až 24 let dosáhla v červnu 2023 až 21,3 %, což přispělo k nárůstu zájmu o manuální práce mezi čerstvými absolventy.

Někteří se však ptají, zda jsou manuální práce skutečně bez stresu, jak si to představují lidé jako Li a Wang. Nedávné video z Šanghaje ukázalo baristu, který kvůli stížnosti zákazníka ztratil nervy a vyvolal skandál, což spustilo debatu o náročnosti práce v sektoru služeb. Stížnosti a špatné recenze mohou být katastrofální pro obchody a restaurace v Číně, kde mnozí spotřebitelé pečlivě sledují doporučení na sociálních médiích, jako jsou Xiaohongshu a Douyin.

Na rozdíl od tohoto stresujícího prostředí si Li, která pracuje jako uklízečka na volné noze, užívá pozitivní zkušenost. Její práce jí přináší radost a pocit, že jde o něco víc než jen o obchodní transakci, a zároveň jí umožňuje vyhnout se psychickému tlaku spojenému s kancelářskými rolemi. Ekonomické problémy v Číně, jako je krize na trhu nemovitostí a klesající investice, způsobují, že zaměstnanci přehodnocují svou kariéru a hledají méně stresující alternativy.

Témata:  Čína zaměstnanci

Související

Aktuálně se děje

6. září 2024 12:12

3. září 2024 12:57

Policie čelí celostátní hrozbě: Anonym varuje, že školy jsou zaminované

Druhý den nového školního roku zatím vydatně zaměstnává tuzemskou policii. V Domažlicích musela zasahovat kvůli útoku školačky nožem na spolužáky. Nyní se zabývá také hrozbou vůči stovkám škol po celé zemi. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy