Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Většinu českých rodin dostává začátek školního roku do finančních potíží

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Zaplatit družinu, první splátku za kroužek, nové přezůvky, sešity, aktovka. Školní výdaje na začátku školního roku v mnohých rodinách atakují cenu letní dovolené. Podle průzkumu, který si zadalo Twisto, první společnost poskytující Buy Now Pay Later platby v Česku, dostávají tyto výdaje 57 % českých rodin do větších či enších finančních potíží.

  • 79 % českých rodičů vybírá kroužek pro dítě také podle ceny
  • 12 % rodin přináší začátek školního roku velké finanční potíže, 45 % mírné
  • 8 % rodičů si bere na pokrytí školních výdajů půjčku, 2 % ji letos zvažují poprvé
  • 89 % rodičů nakupuje na začátku školního roku v akcích a slevách

Za základní potřeby, bez kterých se začátek školního roku neobejde, zaplatí většina českých domácností do 5 000 Kč. “V této částce je zahrnuté papírenské zboží, nové přezůvky nebo boty na tělocvik, případně i nová aktovka. 5 000 Kč je však suma jen pro jedno dítě, řada rodin ji musí vynásobit i několikrát,” říká Jan Fišar, šéf marketingového týmu Twista a dodává, že výzkum ukazuje, že průměrný výdaj na školu na jedno dítě je v rodinách s jedním a dvěma dětmi více méně srovnatelné. Ve chvíli, kdy už má rodina více dětí, průměrný výdaj je na jedno dítě nižší. “Může to být způsobené částečně tím, že sourozenci po sobě řadu věcí dětí, třeba aktovku, ale hlavní roli v tom určitě hraje omezenější finanční rozpočet a nutnost nakupovat levnější varianty všech věcí spojených se školou.”

K základní výbavě na školu se v prvních zářijových týdnech přidávají i částky za družinu nebo kroužky pro dítě. Za ně většina českých rodin utratí během celého roku částku mezi 3 a 6 tisíci korun. Jedno procento rodičů však vydá ze své peněženky ročně za kroužky pro jedno dítě i více než 30 tisíc korun. “Ve výzkumu nás také zajímalo, jak moc cena kroužku ovlivňuje rodičovský výběr, a vyšlo nám, že opravdu hodně. 63 % rodičů k ceně při výběru kroužku přihlíží, i když pro ně není hlavním rozhodovacím faktorem, pro 16 % je však cena při výběru zásadní,” komentuje výsledky výzkumu Jan Fišar.

S velkými výdaji na začátku školního roku většina rodin počítá ve svém rozpočtu dopředu a buď si na ně ušetří nebo je financuje z aktuální výplaty. Hodně respondentů však ve výzkumu také odpovědělo, že spoléhají na pomoc rodiny a přátel, případně využívají kreditní kartu i kontokorent. “Řada rodin financování různě kombinuje, vedle peněz z aktuální výplaty používá i kontokorent, případně si výdaje rozděluje na splátky bez navýšení,” říká šéf marketingu Twista s tím, že právě rozdělení velkých výdajů na splátky bez navýšení je podle dat Twista stále oblíbenější. “Nákupy na třetiny, tedy na tři měsíční splátky bez poplatků navíc, jsou snadnou možností, jak rychle vybalancovat rozpočet. Našim zákazníkům pomáhají právě v takových chvílích, kdy se nakupí víc větších výdajů najednou, což přesně začátek školního roku je,” vysvětluje Jan Fišar a dodává, že Nákup na třetiny od Twista využili zákazníci zdarma už na více než tisícovce e-shopů. Stejně tak Twisto poskytuje svým zákazníkům kartu s rozpočtem. “Je to v podstatě forma kreditní karty, jejíž využití je bezúročné. Naši zákazníci s ní mohou celý měsíc libovolně nakupovat, Twistu to vrátí do 15. dne v následujícím měsíci,” přibližuje princip Twisto karty Fišar. 

Další způsob, jak rodiny řeší školní finanční nápor, je půjčka. Na pokrytí školních výdajů si ji pravidelně bere jen 1 % respondentů, ale občas ji využije 7 % a letos ji poprvé zvažují další 2 % respondentů.

Populární způsob, jak na konci srpna a začátkem září co nejméně vyčerpat rozpočet, jsou nákupy v akcích nebo ve slevách. Takový způsob ušetření volí téměř 90 % českých rodin. Oblíbené řešení je také dědění věcí od příbuzných nebo přátel. Značný počet rodin, více než 20 %, sdílí nebo vyměňuje věci potřebné ke škole s ostatními rodiči. A téměř stejný počet hledá levnější možnosti na bazarech nebo v secondhandech.

Témata:  školství

Související

Aktuálně se děje

17. září 2024 12:59

16. září 2024 11:28

13. září 2024 13:58

Dopravní podniky v pohotovosti: Připravují se na záplavy

Sdružení dopravních podniků ČR (SDP ČR) informuje o přijatých opatřeních jednotlivých dopravních podniků v souvislosti s očekávanými povodněmi a nepříznivým počasím. Dopravní podniky v různých městech republiky reagují na předpovědi a připravují se na možné komplikace v městské hromadné dopravě. Hlavní prioritou je zajištění bezpečnosti cestujících a plynulosti dopravy.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

Komentář

Vyrovnané české rozpočty už v příštím roce? Jde to. Vláda ale výrazně snižuje reálné výdaje na vědu, výzkum a inovace

Od poslední minuty letošního srpna je oficiálně známa výše schodku státního rozpočtu navrhovaná pro příští rok – 230 miliard korun. Pokud by se toto číslo skutečně naplnilo, Fialova vláda za čtyři roky svého vládnutí vytvoří nominálně o zhruba o 320 miliard vyšší dluh než předchozí kabinet Babišův. Přesto by mohla už v příštím roce veřejné rozpočty dokonce vyrovnat, pokud by chtěla.