První česká kryptoměna? Fenomén, který pronikl i na tuzemský trh

Fenomén kryptoměn pronikl už i na tuzemský trh. Česká společnost Cryptelo, která se zabývá vývojem technologií na šifrování a přenos dat, přišla se svojí vlastní kryptoměnou pod zkratkou CRL. Její předprodej spustila 19. ledna.

Ilustrační fotografie
reklama

Předprodej mají tvůrci kryptoměny v plánu ukončit teprve ve chvíli, kdy se rozprodá 100 milionů tokenů (početní jednotka), což činí 20 % celkového množství vydané kryptoměny. Dalších 30 % čeká na zájemce z řad veřejnosti. CRL je možné nakoupit prostřednictvím kryptoměny Etherum (ETH). Za jeden token ETH se prodává 12 500 tokenů CRL. Výsledná cena je tedy něco kolem 10 500 Kč za jednu transakci. Další cenový vývoj měny bude záležet na tom, kolik lidí s ní bude manipulovat a kolik lidí bude využívat produktů společnosti Cryptelo.

,,Po ukončení prodeje vlastníkům tokenů umožňujeme s naší kryptoměnou volně nakládat a prodávat je. Naše tokeny jsou volně obchodovatelné za jinou digitální měnu, třeba bitcoiny,“ říká ředitel společnosti Cryptelo Martin Baroš.

Kryptoměna je typem digitální / elektronické měny, která stojí mimo systém centrálních autorit. Měnu nemůže kontrolovat žádný stát ani žádná banka. Uživatelé ji směňují přímo mezi sebou po celém světě bez jakéhokoliv prostředníka (finanční instituce) a nutnosti poplatků za transakci. Původní motivací pro její vznik byla konkurence platebním kartám, šekům či směnkám. V dnešní době existuje na trhu značná řada kryptoměn jako je Bitcoin, Litecoin, Ripple nebo již zmiňované Etherum.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky