Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co s volnou pětistovkou? Investovat!

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Ať už jste čerstvě po studiích a v prvním zaměstnání, nebo ve vedení úspěšné společnosti, máte vždy nějakou finanční rezervu. I kdyby to třeba byla jen pětistovka, nemusí se nečinně schovávat v prasátku. Můžete ji vyslat do světa, aby vám vydělala další peníze.

Schovávat peníze do kasičky, nebo dokonce pod matraci mohlo mít smysl v minulosti. Dnes už jde o přežitek, který nikomu nic nepřinese. I jedna pětistovka dokáže vydělat další peníze do vaší peněženky.

Dávno už totiž neplatí, že svět investic je pouze pro velké firmy a movité jedince. Dnes můžete investovat snadno a rychle, a to i menší částky. Příjemný je také fakt, že víte, kolik si vyděláte a jak rychle. Záleží pouze na tom, jakým způsobem investujete. Jsou-li vaším cílem investice do půjček, vydělávat můžete už s první měsíční splátkou, kdy se vám s návratem části vložených peněz připíše také úrok.

Svět využívá sdílenou ekonomiku

Služby fungující na principu sdílené ekonomiky se ve světě objevují již od první dekády nového milénia. V nedávných letech mezi nimi začaly na popularitě nabírat společnosti, které umožňují investovat do půjček jiných lidí.

Světovou jedničkou je v tomto ohledu služba Lending Club, která soukromým osobám půjčuje až 40 tisíc amerických dolarů (cca 850 tisíc korun) a podnikatelům dokonce až 300 tisíc amerických dolarů (cca 6,5 milionu korun). O funkčnosti tohoto systému vypovídá fakt, že služba od svého vzniku v roce 2007 poskytla půjčky v přibližné výši 36 miliard amerických dolarů (cca 770 miliard korun).

Češi si svého favorita našli

Za tímto typem investování však není nutné jezdit do USA, možnosti existují i v České republice. V naší zemi funguje několik společností, které poskytují půjčky složené z financí více investorů. „Investoři si na virtuálním tržišti vybírají z půjček a podle výnosu a míry rizika se rozhodují, do jakého příběhu budou investovat. Doporučujeme jim investovat menší částky do více příběhů, čímž se ještě více snižuje riziko, že by o investované peníze přišli,” vysvětluje ředitel služby Zonky Pavel Novák. Vše probíhá samozřejmě anonymně.

Investory, kteří by se báli zbytečně vysokého rizika, Pavel Novák uklidňuje: „Hlavní u zprostředkování půjček je pro nás zodpovědnost, komu půjčíme. Důvodem je právě to, že Zonky nepůjčuje vlastní peníze, ale peníze jiných lidí, bez kterých by služba nefungovala.“

A služba má v tomto ohledu zkušenosti opravdu bohaté – od svého startu v roce 2015 zprostředkovala půjčky ve výši přes 3 miliardy korun. Aktuální počet jejích investorů je více než 18 000.

Témata:  finance Peníze ekonomika

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Kdo investuje v Česku do kryptoměn?

Podle výzkumu globální platformy pro sběr dat statista.com uvedlo v roce 2022 vlastnictví některé digitální měny 13 % Čechů. V roce 2021, kdy nejznámější kryptoměna bitcoin dosahovala jedněch ze svých nejvýznamnějších maxim, činil podíl kryptoměnových investorů dokonce 15 %. Data také ukazují, že majitelé kryptoměn v Česku se zajímají o technologie a mají zájem na řešení inflace nebo nedostupného bydlení.