Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi utrácejí, ale stále málo

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: ilustračnífotky.cz

Komentář Tomáše Volfa: Domácí maloobchodní tržby meziročně rostou už čtyři měsíce v řadě a v únoru šly nahoru o 1,6 %. Po dlouhých 18 měsících poklesu můžeme říct, že Češi začali utrácet. Meziměsíčně se však snížily o 0,8 %.

Češi nechávají v kasách maloobchodníků více peněz než loni, což je skvělou zprávou, ale stále se jedná o velmi pomalý růst, obzvláště pokud se podíváme na předchozích dlouhých 18 měsíců, kdy šly útraty dolů. Dnešní výsledek je navíc horší než očekávání, takže se jedná o zklamání.

Češi utrácejí především za jídlo. Naopak za kulturu, oděvy, sport, telefony a obuví své škrtí náklady, takže jejich útrat se snižují.

ČNB sice nasadila slušné tempo snižování sazeb, ale stále to nestačí na to, aby Češi otevřeli své peněženky mnohem více. Na vině je přetrvávající obava o budoucí finanční situaci.

Útraty domácností jsou podstatnou součástí růstu domácí ekonomiky, ale dokud podstatně neklesnou úroky z úvěrů, výrazně lepší to nebude. Ve prospěch maloobchodníků bude hrát skutečnost, že reálné mzdy se vrátí k růstu. 

První polovina letošního roku tak bude nejspíš ještě ve znamení pomalejšího růstu maloobchodních tržeb. Ve druhé bychom mohli mít lepší představu o snižování sazeb i v příštím roce a spotřebitelská důvěra by měla více vzrůst. Letošní Vánoce by měly být jedny z těch bohatších.

Témata:  komentář ekonomika finance

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 15:57

Češi opět nakupují byty. Je to nečekané překvapení

Chuť Čechů na nákup nemovitostí opět vzrostla. V Praze, hlavním realitním trhu, developeři v prvním čtvrtletí prodali 1600 nových bytů, což je nejvyšší počet za poslední tři roky. Růst poptávky je patrný i v jiných oblastech; například v Brně se zájem v prvním čtvrtletí zvýšil více než dvojnásobně ve srovnání s předchozím rokem. Tento trend vede k zastavení poklesu cen bytů, a letos se pravděpodobně ceny opět zvýší. Tuto informaci zveřejnil server novinky.cz.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy