Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Maso lidem chutná. Víte ale, co způsobuje v trávicí soustavě?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Moderní je maso nejíst? A je to vlastně i zdravé, když se to vezme kolem a kolem. Je tu ale jeden háček. Maso je hlavní zdroj vitaminu B12.

Vezmeme to zeširoka, obecně. Konzumace velkého množství živočišných bílkovin, způsobuje zahnívání v trávicí soustavě, opakující se zácpy a zanesení organismu kyselinou mléčnou, šťavelovou a močovou.

Jelikož nemá maso ani chuť a vlastně ani zápach, je nutné ho před konzumací nějak upravit. Ať už kořením, či tepelně. Během tepelné přípravy se tvoří přibližně 20 jedovatých látek, které ničí cévy a nervovou soustavu. A pak nastává ona zmíněná hniloba. Proces hniloby způsobuje výkyvy v pH tlustého střeva, což má za důsledek překyselení krve. A právě překyselení krve může být pomyslným spouštěčem různých nemocí.

Ale pozor, ne každý člověk musí být vegetarián! Vše je velmi individuální a to i potřeba masa pro konkrétní tělo. Jen i zde platí, že všeho s mírou. Pokud si dáte maso, či masné výrobky jednou týdně, tělo se s tím poměrně dobře popere. Navíc tím získáte zmíněný vitamín B12, který se podílí na krvetvorbě a správném fungování nervového systému. Nevyskytuje se bohužel v rostlinných zdrojích, tudíž nejíte li živočišné výrobky (maso, játra, ale i vejce), musíte ho doplnit uměle. Tedy měli byste.

B12 lze vyrábět průmyslově, tudíž mají odpůrci masa vyhráno. Pokud vám tedy maso nechutná, nenuťte se do něj. Nezapomeňte ale na vyrovnanou a vyváženou stravu.

Témata:  Maso vegetariáni lidé potraviny

Aktuálně se děje

30. dubna 2024 10:43

MMF aktualizoval výhled. Německo bude těsně nad nulou. Rusko naopak poroste. Sankce evidentně selhaly

KOMENTÁŘ Vladimíra Pikory: Mezinárodní měnový fond (MMF) v dubnu aktualizoval svoji prognózu a řekl nám, jaký očekává vývoj hlavních ekonomik světa. Nabídl obrázek, který ovšem není pěkný. Data ukazují, že Evropa se stává skanzenem. Budeme mít další slabý rok, kdy se budeme pohybovat těsně nad nulou, zatímco jiným se bude dařit lépe. Nůžky mezi námi a Ruskem se podle dat přivřou. Tak to ale přece být nemělo.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy