Vysoce atraktivní ženy vydělávají více než "obyčejné"

Vysoce atraktivní ženy při stejném vzdělání a kompetenci vydělávají proti průměrné populaci žen zhruba o deset procent více. Naopak finanční ztráta za příliš nízkou atraktivitu u žen činí čtyři procenta mzdy. U mužů není přímý vliv atraktivity na příjem významný, ale zvýhodňuje je při získávání vyššího postavení.

Ilustrační fotografie
reklama

Vyplývá to ze studie, kterou dnes představila socioložka Petra Anýžová na workshopu k výsledkům výzkumného projektu o trhu práce.

Atraktivnější lidé jsou podle psychologických průzkumů sebevědomější, výkonnější či emočně stabilnější a mají také lepší sociální a komunikační dovednosti, které pak uplatňují při vyjednávání o výši platu.

Mužům podle studie přináší nepatrný mzdový růst vyšší míra extraverze a otevřenosti. Naopak nižší plat až o devět procent proti průměru dostávají ti, co mají vyšší míru neurocitismu, jsou tedy náchylní k emocionální a celkové duševní nevyrovnanosti, zvýšené psychické tenzi, úzkostem a strachům.

U žen pak přináší platový růst vyšší míra svědomitosti. Vyšší míra extraverze či otevřenosti nebo přívětivosti plat žen mírně snižuje. "Trend naznačuje, že mužům se finančně nevyplácí vyšší míra ženských rysů a ženy znevýhodňují na trhu práce naopak mužské osobnostní rysy, což je v souladu i s výsledky jiných studií," uvedla Anýžová.

Vliv fyzické atraktivity na získání zaměstnání s vyšším sociálně-ekonomickým statusem je ale u mužů značný. V konkurenci o dobré zaměstnání tedy kromě kompetencí i vyšší míra atraktivity zvýhodňuje muže více než ženy, zatímco u příjmů je to naopak, upozornila Anýžová.

Naopak u žen roste sociálně-ekonomický status jejich zaměstnání úměrně s jejich sebevědomím i pracovní motivací. Čím více sebevědomé a motivované ženy jsou, tím vyššího zaměstnaneckého statusu při stejném vzdělání i kompetencích dosahují. Podobně působí u žen i jejich hodnotová otevřenost změně (kreativnost, svobodomyslnost, nezávislost a samostatnost), dodala socioložka.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky