Rusové se po propadu rublu snaží z bankomatů vybírat americké dolary

Lidé v Rusku se po propadu kurzu rublu snaží z bankomatů vybírat americké dolary, před bankami se už od neděle tvoří dlouhé fronty. Západní sankce mezitím poslaly rubl k dolaru na rekordní minimum, upozornil ve své zprávě server Business Insider. Kurz rublu dnes ráno oslabil téměř o 30 procent a dolar se prodával až za 119 rublů.

Ilustrační fotografie
reklama

Propad rublu se dostavil poté, co Evropská komise (EK) o víkendu oznámila, že západní spojenci vyřadí většinu ruských bank z globálního platebního systému SWIFT a uvalí sankce na ruskou centrální banku. Sankce omezí přístup k části rezerv centrální banky, které činí kolem 630 miliard USD (14,1 bilionu Kč).

"Nejdůležitější ze všeho je, že západ zmrazil ruské zahraniční rezervy," uvedl na twitteru bývalý ruské premiér Michail Kasjanov. "Rubl už není čím podpořit. Zapnou tiskařský lis. Hyperinflace a katastrofa pro ekonomiku nejsou daleko."

Právě vyhlídky na ekonomickou katastrofu vyděsily v Rusku řadu lidí, kteří se rozhodli zásobit se americkými dolary. "Stál jsem hodinu ve frontě, ale zahraniční měna všude došla, jsou jen rubly," řekl agentuře Reuters 28letý programátor Vladimir.

Rusové se také obávají, že jejich platební karty mohou přestat fungovat a že banky mohou omezit výběry hotovosti. "Od čtvrtka všichni běhají od bankomatu k bankomatu, aby si vybrali hotovost. Někteří mají štěstí, jiní ne," řekl jeden z obyvatel Petrohradu.

Ruská centrální banka vyzvala ke klidu a uvedla, že má potřebné zdroje i nástroje k udržení finanční stability a k zajištění kontinuity fungování finančního sektoru. Největší ruská státní banka Sberbank v pátek v tiskové zprávě ujistila, že funguje normálně a že klienti budou mít i nadále přístup ke svým finančním prostředkům a budou je moci měnit na zahraniční měny.

Nicméně Evropská centrální banka (ECB) dnes oznámila, že Sberbank Europe, která je dceřinou společností ruské Sberbank, je spolu se svými chorvatskými a slovinskými divizemi na pokraji bankrotu. Příčinou je masivní odliv vkladů, což zhoršilo likvidní pozici banky.

Rubl podle expertů bude pod značným tlakem pravděpodobně i nadále.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky