Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nezaměstnanost v EU v lednu zůstala na 7,3 procenta

Evropská unie, ilustrační fotografie
Evropská unie, ilustrační fotografie
Foto: European Union

Míra nezaměstnanosti v Evropské unii v lednu zůstala na prosincové hodnotě 7,3 procenta. Beze změny byl poměr lidí bez práce i v zemích platících eurem, kde jich v prvním měsíci letošního roku bylo 8,1 procenta. Oznámil to dnes statistický úřad Eurostat. Česká republika přišla o pozici země s nejnižší nezaměstnaností, v EU ji předstihlo Polsko.

O rok dříve byly statistiky nezaměstnanosti příznivější než v době, kdy na ekonomiku doléhají omezení spojená s šířením koronaviru. Loni v lednu bylo v celé unii bez práce 6,6 procenta lidí, v zemích eurozóně pak 7,4 procenta.

Eurostat uvedl, že v celém evropském bloku bylo v lednu bez práce 15,66 milionu lidí. Ve srovnání s prosincem jich přibylo zhruba 29.000. V eurozóně počet nezaměstnaných podle úřadu proti prosinci vzrostl o 8000 na 13,28 milionu.

Mezi členskými zeměmi přišla po dlouhé době o pozici země s nejnižší nezaměstnaností Česká republika, kde bylo bez práce 3,2 procenta lidí. O desetinu bodu méně mělo Polsko. Naopak největší zastoupení lidí bez práce v prosinci registrovalo Španělsko (16 procent), Litva (9,6 procenta) a Švédsko (8,8 proenta). Z Řecka, které v předchozích měsících vykazovalo podobná čísla jako Španělsko, Eurostat neměl za leden údaje k dispozici.

Statistiky evropského úřadu vycházejí z obecně používané standardní definice nezaměstnanosti Mezinárodní organizace práce (ILO). Ta počítá mezi nezaměstnané ty, kteří si v posledních čtyřech týdnech aktivně hledali práci a jsou schopni do zaměstnání nastoupit v nejbližších dvou týdnech.

V případě České republiky Eurostat používá údaje Českého statistického úřadu (ČSÚ), které se liší od údajů Úřadu práce ČR. Podle těch nezaměstnanost v Česku v lednu vystoupila na 4,3 z prosincových čtyř procent. ČSÚ vychází u míry nezaměstnanosti z výběrového šetření pracovních sil, Úřad práce pak z počtu registrovaných uchazečů o zaměstnání.

Témata:  nezaměstnanost EU

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 12:15

Firmy mladé potřebují, to je dobrá zpráva pro čerstvé absolventy. Kolik si mohou vydělat?

Letošní rok je šance na zotavování ekonomiky, prorokují zaměstnavatelé. Je to mimochodem i dobrá zpráva pro letošní absolventy, protože jejich příchodu na pracovní trh by to mohlo pomoci. Většina firem totiž mladé zaměstnance potřebuje, zejména ty IT zdatné. 

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy