Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Růst nezaměstnanosti odpovídá sezoně, trh práce zůstává napjatý, shodují se analytici

Úřad práce
Úřad práce
Foto: Michael Zelinka / INCORP images

Mírný nárůst nezaměstnanosti na červencových 3,5 procenta z červnových 3,4 procenta odpovídá sezonnímu vývoji. Nic se nemění na tom, že český trh práce zůstává napjatý, shodují se analytici, které ČTK oslovila. Rizikem pro nadcházející měsíce je podle nich situace v průmyslu, kde se firmy potýkají s úbytkem zakázek. Přesto analytici do konce roku neočekávají překročení čtyřprocentní nezaměstnanosti.

"V létě dochází k sezonnímu výkyvu způsobenému přílivem absolventů středních a vysokých škol. Ti si užívají prázdniny a do práce vstupují až v září, kdy ztratí status studenta. To platí i pro další uchazeče, kteří často vybírají zbytky svých dovolených u předchozího zaměstnavatele a na nové pozice nastupují až na podzim. Nárůst nezaměstnanosti mohly ovlivnit i celopodnikové dovolené, které omezují nábor nových zaměstnanců," uvedl generální ředitel společnosti Randstad Česká republika Martin Jánský. Určitou roli ve zvýšení nezaměstnanosti podle něj sehrálo i omezení podpory pro uprchlíky z Ukrajiny, po kterém část z nich z Česka odešla.

"Vzhledem k aktuální nevalné kondici české ekonomiky a skutečnosti, že v Česku našlo uplatnění významné množství uprchlíků z Ukrajiny, lze pozorovaný umírněný nárůst míry nezaměstnanosti považovat za signál nadále napjatého trhu práce," uvedl hlavní ekonom Cyrrusu Vít Hradil. "Podle signálů z firemní sféry sice část podniků již několik měsíců snižuje či plánuje omezovat stavy zaměstnanců, tito si ovšem evidentně bez větších problémů pružně nacházejí uplatnění jinde. Tento stav bude podle nás trvat i nadále," dodal.

Podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka červencová čísla ukazují, že dopad mělké recese a hospodářské stagnace posledních 12 měsíců na nezaměstnanost je minimální. Za celý letošní rok očekává průměrnou nezaměstnanost 3,7 procenta. "Rizikem pro o něco citelnější růst nezaměstnanosti ve druhé polovině roku je výraznější propouštění v průmyslu v případě, že bude pokračovat pokles nových zakázek," uvedl.

Hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek soudí, že se nezaměstnanost v dohledné době nestane problémem české ekonomiky. "Na podzim počítáme s jejím opětným poklesem a ani na konci letošního roku se podíl nezaměstnaných nepřehoupne přes čtyři procenta," řekl.

Také expert na řízení lidských zdrojů z PwC Česká republika Karel Kolář neočekává, že by nezaměstnanost byla pro Česko problémem. "Poptávka po kvalitních a především kvalifikovaných pracovnících bude stále silná a lidí bude nedostatek. Trh práce pokračuje ve své digitalizaci a automatizaci, dochází k raketovému nástupu umělé inteligence," uvedl. Podle něj čeká trh práce velká proměna, kdy řada pracovních pozic zanikne a vytvoří se nové. "Ty firmy, které se naučí využívat všechny příležitosti umělé inteligence teď, budou mít v budoucnosti obrovskou konkurenční výhodu," dodal.

Témata:  nezaměstnanost práce Úřad práce

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 10:21

Předpověď počasí na noc a pátek 26. dubna

Počasí u nás bude ovlivňovat svým okrajem tlaková níže nad severozápadní Evropou. Kolem ní k nám začne proudit teplejší vzduch od jihu, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

České domácnosti loni platily za elektřinu nejvíce v EU, přestože Česko vyvezlo takřka nejvíce elektřiny v celé EU

KOMENTÁŘ Lukáše Kovandy: Česko je ryze z ekonomického hlediska určitou anomálií. Vykazuje sice poměrně výrazný nadbytek vyprodukované elektřiny, avšak přesto jeho domácnosti čelí jejím vysokým cenám. Dokonce nejvyšším v celé EU ve vyjádření dle standardu kupní síly, které umožňuje mezinárodní porovnatelnost. A to přitom tedy Česko loni v čistém vyjádření vyváželo čtvrtý největší objem elektřiny v EU.