Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nezaměstnaných v Německu v srpnu přibylo, vliv má slabá ekonomika

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Počet lidí bez práce v Německu se v srpnu podle sezonně přepočtených údajů zvýšil o 18.000 na 2,63 milionu. Dnes to v předběžné statistice oznámil Spolkový úřad práce, podle kterého míra nezaměstnanosti zůstala na 5,7 procenta. Za růstem nezaměstnanosti vidí šéfka úřadu práce Andrea Nahlesová vliv slabého výkonu německé ekonomiky.

"Letní pauza a slabá konjunktura zanechávají stopy na pracovním trhu. Přesto je stále v dobrém základním stavu," řekla o trhu práce Nahlesová.

Agentura Reuters k předběžné zprávě úřadu práce poznamenala, že nárůst počtu nezaměstnaných byl nižší, než očekávali analytici, které v anketě oslovila. Ti předpokládali, že se počet lidí bez práce zvýší o 10.000. "Ukazují se první praskliny na dosud velice odolném trhu práce," uvedl Reuters.

Pokud by se nebraly v úvahu sezonní výkyvy, pak se nezaměstnanost v srpnu zvýšila o 79.000 na 2,696 milionu, což je o 148.000 nezaměstnaných více než v srpnu loňského roku. Podle této metodiky se míra nezaměstnanosti zvýšila o 0,1 bodu na 5,8 procenta.

Žádostí o kurzarbeit, tedy ochranný režim pracovních míst, úřad práce podle aktuálních údajů od 1. do 27. srpna eviduje 28.000. Tato data jsou ale předběžná, protože bilanci skutečného využití kurzarbeitu má úřad prozatím k dispozici do konce června, kdy peníze v ochranném režimu dostalo 163.000 zaměstnanců. Počet případů využívání kurzarbeitu se tak v červnu zvýšil proti květnu, kdy opatření využilo podle aktualizovaných dat 144.000 zaměstnanců.

Počet volných pracovních míst registrovaných úřadem práce v srpnu činil 771.000. V meziročním srovnání je počet nabízených volných míst o 116.000 nižší. "Hlášená poptávka po nových pracovnících zůstává nadále omezená, ačkoliv počet hlášených volných míst je stále na poměrně vysoké úrovni," uvedl úřad práce.

Témata:  Německo nezaměstnanost

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 12:15

Firmy mladé potřebují, to je dobrá zpráva pro čerstvé absolventy. Kolik si mohou vydělat?

Letošní rok je šance na zotavování ekonomiky, prorokují zaměstnavatelé. Je to mimochodem i dobrá zpráva pro letošní absolventy, protože jejich příchodu na pracovní trh by to mohlo pomoci. Většina firem totiž mladé zaměstnance potřebuje, zejména ty IT zdatné. 

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy