Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Platy politiků: Tohle pobírají hejtmani a zastupitelé v krajích

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Znáte svého hejtmana? A víte, jaký bere plat? V našem přehledu se to snadno dozvíte. Hejtmani berou mezi 81 až 93,5 tisíci. Jejich odměna závisí na tom, jak je daný kraj velký.

Nejvyšší plat mají hejtmani Středočeského, Jihomoravského a Moravskoslezského kraje. Ti pobírají podle nařízení vlády 93 480 korun, jejich náměstci 85 740 korun a uvolnění radní 78 660 korun. Zastupitelé těchto tří největších krajů pak dostávají měsíční odměny až do částky 5 050 korun.

O něco menší odměny dostávají jejich kolegové v Jihočeském, Ústeckém a Olomouckém kraji a ještě menší hejtmané, jejich náměstci, radní a zastupitelé z ostatních sedmi krajů.

Platy hejtmanů, jejich náměstků, krajských radní a jejich zastupitelů

Do zastupitelstev krajů jsme poprvé volili v roce 2000. Od té doby ještě znovu třikrát, naposledy vedení krajů vykrystalizovalo z voleb v roce 2012. Další volby nás pak čekají příští rok.

Psali jsme: Tyhle peníze berou starostové a zastupitelé vaší obce

 

Témata:  CZK platy / mzdy hejtmani

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 12:15

Firmy mladé potřebují, to je dobrá zpráva pro čerstvé absolventy. Kolik si mohou vydělat?

Letošní rok je šance na zotavování ekonomiky, prorokují zaměstnavatelé. Je to mimochodem i dobrá zpráva pro letošní absolventy, protože jejich příchodu na pracovní trh by to mohlo pomoci. Většina firem totiž mladé zaměstnance potřebuje, zejména ty IT zdatné. 

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy