Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Český zahraniční obchod skončil v květnu v přebytku 11,8 miliardy korun

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Michael Zelinka / INCORP images

Zahraniční obchod Česka skončil v květnu v přebytku 11,8 miliardy korun. Proti loňskému květnu se výsledek zlepšil o 39,6 miliardy korun. Ke zlepšení obchodní bilance přispělo zejména meziroční snížení schodku obchodu s ropou a zemním plynem a zvýšení vývozu motorových vozidel. Předběžné údaje dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Vývoz v květnu meziročně klesl o 3,3 procenta na 379,3 miliardy korun. Dovoz se snížil výrazněji, proti loňsku byl o 12,5 procenta nižší a činil 367,5 miliardy korun. Letošní květen měl o jeden pracovní den méně než loňský. Meziměsíčně se po sezonním očištění snížil export o 0,3 procenta. Import ve srovnání s dubnem klesl o 0,7 procenta.

"Po více než dvou letech klesl meziročně ve stejném měsíci vývoz i dovoz, přesto kvůli vyššímu tempu poklesu u dovozu zůstala obchodní bilance i nadále kladná. U vývozu se na poklesu podílely především základní kovy, chemické látky a chemické přípravky, u dovozu pak zejména ropa a zemní plyn," uvedla ředitelka odboru statistiky zahraničního obchodu ČSÚ Miluše Kavěnová.

K meziročnímu zlepšení bilance zahraničního obchodu přispělo zejména snížení schodku obchodu s ropou a zemním plynem o 18,4 miliardy korun. Projevily se zde nižší ceny na světových trzích i snížení dováženého objemu surovin. Příznivý vliv na bilanci mělo i snížení deficitu obchodu se základními kovy o 6,5 miliardy korun a zvýšení přebytku obchodu s motorovými vozidly o 6,1 miliardy korun.

Negativně na bilanci působilo meziroční zhoršení salda obchodu s elektřinou o 2,7 miliardy korun. O 1,8 miliardy korun se prohloubil deficit obchodu s elektrickými zařízeními, přebytek obchodu s produkty lesnictví a těžby dřeva se snížil o 1,4 miliardy korun.

Za prvních pět měsíců dosáhl přebytek obchodní bilance 64,1 miliardy korun. Loni byl ve stejném období zahraniční obchod ve schodku 68 miliard korun. Vývoz za prvních pět měsíců meziročně vzrostl o 5,7 procenta, dovoz klesl o 1,7 procenta.

Témata:  ekonomika CZK

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 10:21

Předpověď počasí na noc a pátek 26. dubna

Počasí u nás bude ovlivňovat svým okrajem tlaková níže nad severozápadní Evropou. Kolem ní k nám začne proudit teplejší vzduch od jihu, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

České domácnosti loni platily za elektřinu nejvíce v EU, přestože Česko vyvezlo takřka nejvíce elektřiny v celé EU

KOMENTÁŘ Lukáše Kovandy: Česko je ryze z ekonomického hlediska určitou anomálií. Vykazuje sice poměrně výrazný nadbytek vyprodukované elektřiny, avšak přesto jeho domácnosti čelí jejím vysokým cenám. Dokonce nejvyšším v celé EU ve vyjádření dle standardu kupní síly, které umožňuje mezinárodní porovnatelnost. A to přitom tedy Česko loni v čistém vyjádření vyváželo čtvrtý největší objem elektřiny v EU.