Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přehled: Tyto platy a odměny dostávají úředníci na vládě

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Jan Zýka / INCORP images

Zlaté časy téměř milionových odměn na Úřadu vlády sice skončily, i tak si ale vrcholní úředníci kabinetu přijdou na slušné peníze. Vedoucí úřadu dokonce má plat srovnatelný s jeho šéfem - premiérem Bohuslavem Sobotkou. Podívejte se, kolik vydělávají vládní vrcholní úředníci.

Úřad vlády zveřejnil platy a odměny svých vysokých úředníků. Vedoucí Úřadu vlády Pavel Dvořák v průměru vydělával 121 617 korun hrubého měsíčně. Pokud by se k tomu připočítaly odměny, bral průměrně každý měsíc téměř 152 tisíc, což je dokonce víc než jeho šéf - premiér Bohuslav Sobotka. Předseda vlády totiž loni pobíral plat ve výši 150 tisíc korun hrubého měsíčně.

Více než sto tisíc měsíčně pobírali náměstci - Miluše Tvrzská, Arnošt Marks a Kateřina Valachová. Ti pobírali základní platy mezi 105 až 113 tisíci korunami. K tomu si všichni náměstci přišli na roční odměny 310, respektive 330 tisíc korun.

Platy a odměny vedoucích pracovníků Úřadu vlády v roce 2014

Premiér Bohuslav Sobotka v uplynulém roce využil devětadvaceti poradců. "Šest z nich je zaměstnáno v Odboru poradců a poradkyň předsedy vlády. Další spolupracují jako externí poradci," píše se v tiskové zprávě Úřadu vlády.

Platy a odměny poradců premiéra Bohuslava Sobotky v roce 2014

V další tabulce se můžete podívat na to, jaké platy a odměny dostávali vrcholní vládní úředníci v roce 2013. Velká část úředníků se v tom roce vyměnila po pádu vlády Petra Nečase a jmenování úřednické vlády Jiřího Rusnoka.

Platy a odměny vedoucích pracovníků Úřadu vlády v roce 2013

Témata:  vláda platy / mzdy

Aktuálně se děje

30. dubna 2024 10:43

MMF aktualizoval výhled. Německo bude těsně nad nulou. Rusko naopak poroste. Sankce evidentně selhaly

KOMENTÁŘ Vladimíra Pikory: Mezinárodní měnový fond (MMF) v dubnu aktualizoval svoji prognózu a řekl nám, jaký očekává vývoj hlavních ekonomik světa. Nabídl obrázek, který ovšem není pěkný. Data ukazují, že Evropa se stává skanzenem. Budeme mít další slabý rok, kdy se budeme pohybovat těsně nad nulou, zatímco jiným se bude dařit lépe. Nůžky mezi námi a Ruskem se podle dat přivřou. Tak to ale přece být nemělo.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy