Krize má i své klady: Češi se už tolik nezadlužují

I přes opatrnost firem a spotřebitelů při nakládání s finančními prostředky během současné ekonomické krize nadále vzrůstá počet bankami poskytnutých úvěrů. Na konci listopadu 2012 měly banky ve svých portfoliích 2,352 bilionu korun (meziročně +2,2 %), informovala v pondělí Česká bankovní asociace.

660
reklama

Dynamika zadlužování se přesto během sledovaného období snížila o 0,6 procentního bodu z říjnových 2,8 procenta.

Úvěry nefinančním podnikům přitom zaznamenaly růst jen o 0,1 procenta. Toto zpomalování můžeme podle České bankovní asociace považovat za zpožděný projev ekonomické recese, v níž se Česká republika nachází.

Recese se u obyvatel projevuje mimo jiné větší opatrností při zadlužování, kterou dokládá pokles objemu spotřebitelských úvěrů o dvě procenta. "Proti tomu výrazný meziroční růst o 6,7 procenta stále vidíme u hypotečních úvěrů," říká k aktuální situaci Jan Matoušek, náměstek výkonného ředitele České bankovní asociace.

Průměrné nominální sazby z nových úvěrů podnikům v listopadu dále klesaly, a částečně tak kopírovaly trend snižování sazeb ze strany České národní banky. U nových úvěrů kontokorentních, revolvingových a pohledávek z karet klesla průměrná sazba na 2,82 procenta, u ostatních úvěrů na 2,28 procenta.

Témata: krize

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky