Recese se na trhu práce plně projeví až v řádu měsíců, upozorňují analytici

Česká ekonomika se letos propadá do recese, což se na trhu práce v plné míře negativně projeví v horizontu několika dalších měsíců až čtvrtletí, komentovali analytici květnový vývoj nezaměstnanosti. Nezaměstnanost se zvedla z dubnových 3,4 procenta na 3,6 procenta. Květnový počet nezaměstnaných byl podle Úřadu práce ČR nejvyšší od února 2018.

Ilustrační foto
reklama

"Nárůst míry nezaměstnanosti je pro květen atypický, neboť nezaměstnanost na jaře obvykle klesá s rozjezdem prací v zemědělství, stavebnictví či cestovním ruchu. Celá ekonomika včetně trhu práce je ale nyní postižena omezeními souvisejícími s koronavirem," uvedl analytik Generali Investments Radomír Jáč. Služby, zejména veřejné stravování, hotelnictví, obchod a doprava, jsou podle něj odvětví, kde se dopady koronaviru projevují nejvíce. Růst nezaměstnanosti čeká obecně jak po zbytek letošního roku, tak, velmi pravděpodobně, i roce následujícím.

Nárůst nezaměstnanosti v tuzemské ekonomice je ve srovnání s okolními zeměmi stále relativně nízký, vedle vládních programů na udržení zaměstnanosti a přehřátý trh práce před příchodem koronaviru však v tom podle analytika ING Bank Jakuba Seidlera hrají roli také výpovědní lhůty. Růst nezaměstnanosti tak bude pokračovat patrně po zbytek letošního roku a dosavadní relativně nízký růst nezaměstnanosti neznamená, že je tuzemský trh práce z nejhoršího venku, podotkl.

Část pracovních míst dosud podpírají vládní záchranné programy, které však budou postupně končit, čímž se ve firmách zvýší tlak na propuštění nadbytečných lidí, míní analytik Raiffeisenbank Luboš Růžička. Pokles HDP ve druhém čtvrtletí bude ještě mnohem výraznější a teprve poté začnou firmy sčítat ztráty a reagovat na situaci optimalizací nákladů. Pokud se bude vývoj ubírat tímto směrem, očekává výraznější nárůsty lidí bez práce až během druhé poloviny roku. "Proto předpokládáme, že i přes aktuální příznivější výsledky z trhu práce může míra nezaměstnanosti v závěru roku přesáhnout šest procent a počet lidí bez práce se tak přiblíží půl milionu," odhadl.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky