Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lékaři kritizují návrh na navýšení poplatků

Sdružení ambulantních specialistů (SAS) upozorňuje na to, že dvousetkorunový poplatek za návštěvu specialisty bez doporučení může znamenat snížení dostupnosti péče a kriticky omezí práva pacienta na volbu lékaře. Novináře o tom v pondělí za Radu SAS informoval Zorjan Jojko.

"Obáváme se i nežádoucího nárůstu počtu pacientů u praktiků a významného zkomplikování situace opravdu nemocných lidí za cenu prodražení této péče, i pro pacienty. Dojde také k nárůstu administrativy pro lékaře," doplnil Jojko.

SAS vadí i to, že neexistuje žádný ucelený a odborníky prodiskutovaný návrh, který by toto řešil. "Mnozí jen spekulují, jaká částka by byla pro populaci českých pacientů únosná," podotkl Jojko.

Ambulantní specialisté dále chtějí, aby se diskutovalo o potřebnosti takového kroku, jeho únosnosti vzhledem k pacientům i lékařům. Zároveň chtějí, aby takové případné navýšení neohrozilo léčbu pacientů.

"Vyzýváme ministerstvo, Českou lékařskou komoru, odborné společnosti i pojišťovny k diskusi. "Vyjadřujeme tímto také lítost nad přístupem vedení ministerstva, které místo solidní racionální diskuse preferuje s nikým neprojednané cyklicky se opakující výkřiky do médií," uzavřel Jojko.

Témata:  zdravotnictví

Aktuálně se děje

2. května 2024 17:23

1. května 2024 14:22

Důchody porostou jen o pár stovek. Inflaci to ale pokryje

Důchody by mohly od příštího roku vzrůst o více než čtyři stovky. Řekl to hlavní ekonom společnosti Sirius Vít Hradil ve vysílání TV Nova.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy