ČSÚ bude zjišťovat životní podmínky domácností

Již po patnácté spouští Český statistický úřad pravidelné každoroční šetření o příjmech a životních podmínkách. Letos proběhne v období od 2. února do 26. května. Tazatelé po celé republice osobně navštíví téměř 11,5 tisíce domácností s cílem získat aktuální údaje k posouzení jejich ekonomické a sociální situace.

Ilustrační fotografie
reklama

Šetření nazvané Životní podmínky organizuje Český statistický úřad každoročně od roku 2005. Jednotliví členové náhodně vybraných domácností odpovídají na otázky týkající se bydlení, pracovní aktivity, příjmů a vyjadřují se i k materiálním a zdravotním podmínkám. Obdobné zjišťování přitom probíhá v celkem 34 evropských zemích.

„Část respondentů s námi na šetření spolupracovala již v předchozích letech, nově letos oslovujeme 4 750 domácností. Velkou pozornost klademe na odbornou připravenost a profesionalitu našich tazatelů, neboť právě na nich závisí úspěšnost sběru dat a tím i samotného šetření,“ zdůrazňuje Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu. Výsledky šetření budou sloužit jako významný zdroj při hodnocení vývoje životní úrovně a příjmové situace tuzemských domácností.

V současné chvíli má již Český statistický úřad k dispozici předběžné výsledky šetření za rok 2018. „Z výsledků za minulý rok vyplývá, že míra ohrožení příjmovou chudobou a sociálním vyloučením zůstala na stejné hodnotě jako v roce 2017 a činila 12,2 %. V Evropě se tak řadíme mezi země s nejnižší úrovní tohoto indikátoru,“ uvedla Táňa Dvornáková, vedoucí oddělení sociálních šetření ČSÚ. Celkem se toto ohrožení týká v České republice asi 1,2 milionu osob.

Meziročně o téměř 100 tisíc klesl odhadovaný počet osob žijících v materiálně deprivovaných domácnostech, tedy takových, které si z finančních důvodů nemohou dovolit nejméně čtyři z devíti předem stanovených položek. Podíl těchto osob se oproti předchozímu šetření z roku 2017 výrazně snížil z 3,7 % na 2,8 %. Například neočekávaný výdaj ve výši 10 700 korun si tak ve sledovaném období nemohlo dovolit 23,7 %, týdenní dovolenou 20,7 % a úhradu pravidelných plateb a splátek 3,0 % osob v českých domácnostech.

Konečné výsledky šetření za rok 2018 zveřejní ČSÚ v březnu na tiskové konferenci.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky