Německo pozastavilo ratifikaci dohody ACTA

Německo v pátek oznámilo, že pozastavilo ratifikaci kontroverzní mezinárodní smlouvy ACTA na ochranu intelektuálního vlastnictví. Němci údajně potřebují více času na její projednání, informuje agentura AFP.

660
reklama

"Podepsání dohody se neuskutečnilo, abychom mohli dále jednat," uvedl mluvčí německého ministerstva zahraničí. "Spolková ministryně spravedlnosti pověřená touto otázkou tento týden už oznámila své námitky," dodal mluvčí.

Obchodní dohodu proti padělání (Anti-Counterfeiting Trade Agreement – ACTA) vyjednala Evropská unie, Austrálie, Japonsko, Kanada, Mexiko, Maroko, Nový Zéland, Jižní Korea, Švýcarsko, Singapur a Spojené státy.

Schválit ji musí všech 27 členských států EU. Ratifikaci ale již zastavilo Polsko, Česká republika a Slovensko. Lotyšsko v pátek oznámilo, že s ratifikací počká na rozhodnutí ostatních členů unie.

Cílem smlouvy je chránit intelektuální vlastnictví a bránit šíření nelegálních kopií a padělků.

Podle kritiků ale umožní cenzurovat internet a jejím důsledkem bude uzavření mnoha portálů. Proti dohodě se vzedmula vlna kritiky, demonstrace se konala mimo jiné i v Praze. Sobota 11. února byla aktivisty vyhlášena mezinárodním dnem protestů proti ACTA.

Internetoví aktivisté včetně hackerské skupiny Anonymous v reakci proti schvalování ACTA provedli řadu útoků na webové stránky vlád a dalších institucí.

Témata: Německo | acta

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky