"Práskli" jste nezákonné praktiky v zaměstnání? Co vás za to čeká?

Poradci vicepremiérky Karolíny Peake pracují na podkladech pro nový zákon, který by měl více chránit lidi, kteří se rozhodli poukázat na nezákonné praktiky ve svém zaměstnání odehrávající se s vědomím nadřízených. Píší o tom pondělní Hospodářské noviny (HN).

reklama

"Měl by to být samostatný, stručný zákon. Platit by měl od ledna 2013," řekla HN vicepremiérka pro boj s korupcí Karolína Peake. Z analýzy, kterou má místopředsedkyně Věcí veřejných k dispozici, vyplývá, že nový zákon soudům a úřadům přesně definuje whistleblowing a jak má být chráněna identita oznamovatelů či to, že tito lidé budou moct nahlížet do soudních spisů u případů, které odstartovaly jejich informace.
 
Kromě toho se bude muset změnit také antidiskriminační zákon nebo trestní zákoník, z nějž by mohl zmizet trestný čin pomluvy. Úpravy čekají i zákoník práce - a to z důvodu zabránění nejčastějšímu trestu postihující whitleblowery - propuštění ze zaměstnání. "Zaměstnavatel nemůže na základě podání stížnosti s daným zaměstnancem skončit pracovní poměr a převést ho na jinou práci, nemůže mu bezdůvodně snížit mzdu ani plat," vysvětluje vládní dokument cíl změn.

Témata: zaměstnanci

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky