Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Důchodci, víte, jak získáte zpátky slevu na dani?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Pracující důchodci mají po rozhodnutí Ústavního soudu opět nárok na slevu na dani, kterou jim sebrala vláda Petra Nečase /ODS/. Finanční správa nyní radí, jak postupovat, aby byla sleva přiznána.

Jste v důchodu, a přesto si přivyděláváte? Pak si nezapomeňte za rok 2014 zažádat o slevu na dani. A to i přesto, že jste již podepsal Prohlášení poplatníka daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti za letošní rok a slevu neuplatnil.

"Za předpokladu, že zaměstnanec (starobní důchodce) má zájem uplatnit základní slevu na dani již pro výpočet měsíční zálohy na daň, oznámí tuto skutečnost svému zaměstnavateli formou vyznačení změny v prohlášení poplatníka. V tomto prohlášení poplatníka vyznačí datum změny, jež je rozhodné pro plátce daně, který tuto základní slevu zohlední při výpočtu zálohy na daň. K vyznačené skutečnosti plátce daně přihlédne počínaje kalendářním měsícem následujícím po měsíci, v němž mu zaměstnanec tuto skutečnost oznámil způsobem výše uvedeným. Finanční správa bude akceptovat poskytnutí základní slevy na dani poprvé i za kalendářní měsíc, v němž byl nález Ústavního soudu vyhlášen ve Sbírce zákonů, což je ve prospěch poplatníků a zohledňuje argumenty Ústavního soudu vyjádřené v nálezu," radí finanční správa.

A co když jste o slevu zažádali, ale plátce daně to nezohlednil. I pro vás má Finanční správa radu: "Základní slevu na dani plátce daně zohlední při výpočtu záloh na dani sám (nárok byl již uplatněn), a to počínaje kalendářním měsícem následujícím po měsíci, v němž byl nález Ústavního soudu vyhlášen ve Sbírce zákonů. Finanční správa bude akceptovat poskytnutí základní slevy na dani poprvé i za kalendářní měsíc, v němž byl nález Ústavního soudu vyhlášen ve Sbírce zákonů, což je ve prospěch poplatníků a zohledňuje argumenty Ústavního soudu vyjádřené v nálezu."

Přesto, že Ústavní soud navrátil slevu na dani zrušenou pravicovou koalicí, neznamená to, že bude změna platit retroaktivně. Za rok 2013 slevu na dani nelze zpětně žádat.

 

Témata:  CZK důchodci

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy