Češi nevěří penzijní reformě a spoří do zlata

Důvěra lidí v České republice v penzijní reformu a spoření na penzi je velmi nízká. Vyplývá to z listopadového výzkumu pro MF Dnes. Oproti tomu od roku 2009 několikanásobně stoupl počet lidí, kteří hledají alternativy, jak si spořit na penzi například formou investic do zlata nebo drahokamů.

reklama

„Největší zájem v investicích do zlata jsme zprvu zaznamenali u lidí se středním a vyšším příjmem jako jsou podnikatelé, úředníci, lékaři a právníci. V poslední době si však do zlata začali spořit také lidé i s nižšími příjmy jako jsou učitelé, zdravotní personál, zemědělci nebo profesionální řidiči," popisuje měnící se strukturu zákazníků ředitel společnosti Swiss Gold Václav Kuna.


V době ekonomických krizí se chovají lidé jinak

Odborníci na investice do zlata opakovaně upozornili na fakt, že většina lidí se v době krize chová jinak, než mnozí ekonomové a politici předpokládají. „Lidé přestávají věřit klasickým bankovním produktům, podobně jako za válek nebo ekonomické krize v minulém století," připomíná historickou paralelu ředitelka finanční společností Finnet CZ Ivana Uhrová.

„Důvodem masivních investic do zlata je i fakt, že peníze a cenné papíry lehce znehodnotíte, zlato však ne. Vytisknout peníze je celkem jednoduché, zlato se ale vyrobit nedá. Jeho těžba je neustále náročnější a nákladnější a za posledních deset let se nenašlo žádné významné ložisko, které by s cenami jakkoliv zahýbalo," vysvětluje důvody rostoucí ceny Václav Kuna ze společnosti Swiss Gold.


Investiční fondy profitují na špatné komunikaci vlády

Už nyní investiční zlaté fondy vědí, že problémy kolem penzijní reformy jim přinesou stovky nových zákazníků. „V roce 2012 v České republice jsme spustili projekt revolucniprijem.cz. Během třech měsíců jsme získali stovky nových zákazníků, kteří si pravidelně spoří do zlata. Nikdy jsme neměli žádný úspěšnější produkt," říká ředitelka společnosti Finnet CZ Ivana Uhrová, která pravidelné investice do zlata zprostředkovává.

Pravidelné spoření přes internetový projekt Revoluční příjem mají v Česku tisíce lidí. Jeho výhodou je především neustále rostoucí cena do investovaného zlata a okamžitá likvidita. Kdekoliv na světě můžete zlatem platit nebo jej směnit za peníze. Za posledních 10 let v průměru rostla o 20,32 procenta ročně.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky