Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zima nahrává plísním v bytech, nenechte si zničit zdraví

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Příchod chladnějších období roku s sebou každoročně do mnoha domácností nezvaného hosta – plíseň. Podle nedávného průzkumu agentury STEM/MARK se s plísní potýká každá pátá česká domácnost. Státní zdravotní ústav přitom varuje, že špatné vnitřní prostředí budov má přímý negativní dopad na zdraví obyvatel. Podle ústavu dokonce více než 50 procent onemocnění souvisí právě s nevyhovujícími podmínkami bydlení. Právě plísně mohou být při dlouhodobém působení příčinou zánětů dýchacích cest i očí, alergií, astmatu, kožních onemocnění, bolestí kloubů či revmatismu. Nejohroženější jsou děti a starší lidé.

Riziko vzniku plísně mohou lidé sami snížit, například správným větráním. „Při nedostatečném větrání se v interiéru usazuje vlhkost, což spolu s teplem vytváří ideální podmínky pro vznik plísní. Rizikové jsou především staré rodinné a cihlové domy s takzvanými tepelnými mapami. U nich ani pravidelné větrání nemusí pomoci a je nutné přistoupit k velmi nákladným stavebním úpravám,“ upozorňuje Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva společnosti EKOSPOL, která je lídrem bytové výstavby v České republice. Ani celková rekonstrukce či zateplení podle Korce nemusí pomoci, naopak často se plíseň objeví právě po instalaci tepelné izolace, protože dům přestane „dýchat“.

Řešením, které se s plísněmi vypořádá jednou pro vždy, je koupě bytu v novostavbě. U nových bytů se totiž plísně objevují výrazně méně, dodavatelé EKOSPOLU navíc při stavbě bytů používají jen kvalitní materiály, které riziko plísní úplně minimalizují. „Při předání bytu klientovi takéřádně vysvětlíme, jak má byt správně užívat, aby byl spokojený. Hlavně v zimních měsících je samozřejmostí pravidelné větrání,“ zdůraznil Evžen Korec.

Témata:  bydlení zima

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku. Při rozhodování mezi nájemním bydlením a pořízením vlastní nemovitosti na hypotéku většina lidí srovnává výši tržního nájemného s měsíční splátkou hypotéky. Která z částek je aktuálně vyšší?