Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Praha, Brno nebo Bratislava? Boj o nejlepší místo k žití má překvapivého vítěze

Praha
Praha
Foto: Pixabay

Život v české nebo slovenské metropoli není až tolik odlišný. Vždyť dlouhé roky měli Češi i Slováci pouze jedno hlavní město, po rozdělení obou států ale šel každý svou cestou. Mnohdy se proto dnes srovnává spíše život v Brně a v Praze, jak by si ale hlavní město stálo v porovnání s tím slovenským?

Co se bydlení týče, tak mnohem hůře. Není totiž tajemstvím, že na českém a slovenském realitním trhu mají výsadní postavení právě hlavní města.

Bratislava i Praha se tak výrazně odlišují cenami nemovitostí i aktivitou od ostatních míst v obou zemích.

Nejprve je důležité zmínit, jaké jsou v obou městech platové rozdíly. V Praze se průměrná mzda pohybuje na úrovni zhruba 1435 eur, v Bratislavě 1313 eur.

Podle slovenské tiskové agentury TASR je navíc v obou lokalitách nejhorší dostupnost bydlení. To je tak vše, co mají obě města společného.

Podle analytika Martina Lazík je ale Praha v jedné věci mnohem horší. Je totiž o 20 až 30 procent dražší než Bratislava, a to i v případě bytů v podobných nemovitostech a lokalitách.

"Ceny starších bytů se v Bratislavě pohybují spíše na úrovni druhého největšího českého města Brna," uvedl podle agentury.

Zatímco starší dvoupokojový byt v Bratislavě je k prodeji za 115 tisíc eur, v Praze v přepočtu za 154 tisíc eur. Paradoxní je, že i v Brně lze takový byt koupit dráž než na Slovensku, a sice za zhruba 116 tisíc eur.

Analytik přitom tvrdí, že v obou státech je vidět markantní rozdíly mezi městy a venkovem. Tam je většinou vysoká nezaměstnanost a nižší platy. I přesto je Praha co se bydlení týče mnohem dražší.

Průměrná cena nemovitostí určených k bydlení na Slovensku ale v posledním čtvrtletí loňského roku klesla poprvé po předchozích dvou a půl letech nepřetržitého růstu. Příčinou bylo zlevnění rodinných domů, ceny bytů se naopak dostaly na nové maximum.

Navzdory poklesu průměrné ceny bydlení na Slovensku byly byty v závěru minulého roku nejdražší v novodobé historii země. Meziročně se průměrná cena za metr čtvereční v bytech zvýšila o 6,6 procenta na 1639 eur.

Témata:  Praha Brno Slovensko

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku. Při rozhodování mezi nájemním bydlením a pořízením vlastní nemovitosti na hypotéku většina lidí srovnává výši tržního nájemného s měsíční splátkou hypotéky. Která z částek je aktuálně vyšší?