Jak čelit suchu? Starostové chtějí po vládě plán

Současné vládě podle předsedy opozičního hnutí Starostů Víta Rakušana chybí vize. Měla by však předložit alespoň plán konkrétních kroků, jak lze čelit suchu v krajině, erozi půdy i snižování kvality spodní vody. Rakušan to uvedl v debatě k programu mimořádné schůze dolní komory, na níž by opozice chtěla řešit výhrady Nejvyššího kontrolního úřadu nebo údajný střet zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO), který se z jednání dolní komory omluvil a schůzi označil za nesmyslnou.

Ilustrační fotografie
reklama

"Tato vláda je vládou mikromanagementu - řešení malých dílčích problémů - ale ne vize," uvedl šéf STAN Rakušan. "Řešíme banality, místo abychom řešili životaschopnost naší země pro další léta," dodal.

Představitel nejmenší parlamentní frakce mimo jiné uvedl, že vláda nemá účinnou politiku ochrany životního prostředí, zaostává v elektronizaci a digitalizaci státní správy a je odpovědná za nefunkční sociální systém včetně chybějících sociálních bytů.

Rakušan podpořil také požadavek opozičních Pirátů, aby vláda zveřejnila závěry šetření Evropské komise ohledně údajného střetu zájmů Babiše v souvislosti s dotacemi pro holding Agrofert. Předseda Pirátů Ivan Bartoš uvedl, že vláda má materiál dostat Evropské komise do půlky května a do dvou měsíců se k němu vyjádřit. Podle Bartoše by bylo v Babišově zájmu, aby závěry zpřístupnil. Piráti chtěli tento požadavek projednávat ve Sněmovně už minulý týden, vládní poslanci to ale odmítli.

Podezření, že Babiš porušuje unijní nařízení o střetu zájmů platné od loňského srpna, vznesli Piráti i nevládní organizace Transparency International ČR. Babiš podle ní může i po vložení holdingu Agrofert do svěřenských fondů holding ovlivňovat, zároveň má jako premiér vliv i na jednání o podobě evropského rozpočtu a o rozdělování evropských dotací v ČR. Babiš to opakovaně odmítl.

Předseda SPD Tomio Okamura ve svém projevu zkritizoval vládu i část opozice. Kabinet ANO a ČSSD s podporou KSČM sliboval podle něho občanům nesplnitelné a nereálné věci. Sociální demokraty Okamura nařkl z toho, že umí jen marketing za veřejné peníze. Piráty zase zkritizoval za stížnost na Babiše do Bruselu. "Jít práskat do Bruselu, protože jsem neuspěl doma, je mi lidsky odporné," prohlásil. Dnešní sněmovní debatu Okamura označil za handrkování se v přímém přenosu, místo aby Sněmovna pracovala.

Témata: sucho | vláda | počasí | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky