Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidé žádají o půjčku již dva týdny po výplatě

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Nezvykle rychle po výplatě si Češi půjčují u finančních institucí. Již dva týdny po tom, co dostanou u zaměstnavatele mzdu, 75 % z nich nemá na své měsíční výdaje. To poukazuje na to, že české domácnosti nemají dostatečné rezervy a že jejich výdaje jsou leckdy vyšší než jejich příjmy, informuje Fair Credit.

Tyto závěry vyplývají z marketingového průzkumu, který si nechala zpracovat společnost Fair Credit. Průzkum proběhl v průběhu září a zúčastnilo se ho přes dva tisíce respondentů z České republiky. Zatímco 61 % dotázaných je schopno z měsíční výplaty uhradit složenky a veškeré závazky, 39 % není schopno s měsíční mzdou vyjít. Každý třetí Čech přiznává, že se mu nedaří ušetřit, neboť jeho výdaje jsou vyšší než příjmy.

Na otázku, jak řeší domácnost situaci, kdy nedostačují příjmy, odpovědělo 75 % z nich, že si musí půjčit u finančních institucí již dva týdny po výplatě, 15 % respondentů si přivydělává brigádou či nahodilými pracemi a 10 % domácností musí sáhnout do svých úspor.

„Pokud domácnosti nevychází se svými příjmy, doporučil bych, aby si každý měsíc provedly rozvahu příjmů a výdajů a finanční výpadek začaly řešit s předstihem. Rozhodně bych chtěl lidi odradit od toho, aby vytloukali půjčku půjčkou“ uvedl Ing. Tomáš Konvička, MBA, obchodní ředitel společnosti Fair Credit.

Témata:  CZK půjčky lidé

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy