Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Roste počet podvodů v oblasti životního pojištění

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Pojišťovna České spořitelny v loňském roce řešila bezmála 130 případů podezření na pojistný podvod u smluv životního pojištění, ve kterých šlo o téměř 36 milionů korun. To je skoro čtyřikrát více než ještě v roce 2013. Od roku 2013 také neustále probíhá ve spolupráci s Policií ČR šetření největšího případu pojistného podvodu nejen v historii Pojišťovny České spořitelny, ale v životním pojištění vůbec – známý jako akce Medical. Šetření policie prokázalo, že šlo o organizovaný pojistný podvod, kdy škoda dosahuje 40 milionů korun. Zapojeni do něj byli kromě klientů i poradci, lékaři z různých nemocnic České republiky a rehabilitační pracovníci.

„Za poslední dva roky nám rapidně vzrostl počet podvodů v oblasti životního pojištění a častěji se na nich s klienty podílejí i další aktéři. Roste však i počet jejich odhalení – loni se nám takto podařilo uchránit téměř 28 milionů korun. V akci Medical se jednalo o rozvětvenou organizovanou skupinu, a proto i samotné odhalení bylo složité a časově náročné – od oznámení už uplynuly téměř dva roky, šetření není doposud ukončeno a nějakou dobu ještě potrvá,“ komentuje rostoucí trend v podvodech František Mareš, náměstek generálního ředitele Pojišťovny České spořitelny. Na vyšetřování akce Medical se podílejí pojišťovny skupiny VIG ČR.

Nejčastěji jsou podvody v oblasti životního pojištění spojené s pojistnými událostmi v případě úrazů. Patří k nim umělé prodlužování léčby, uvedení nepravdivého popisu úrazu, fingované úrazy nebo antedatování pojistné smlouvy. „Klienti při nahlášení také uvádějí nepravdivé údaje o způsobu nebo datu vzniku úrazu. Například jejich úraz vznikl před počátkem pojištění a klienti si datum v lékařské dokumentaci upraví na datum, když už jsou pojištěni,“ popisuje František Mareš.„Zajímavé jsou i případy, kdy klient uvádí poměrně závažné poranění, které dokládá i lékařskými zprávami (např. poranění vazů kolenního kloubu), a následně zjistíme, že klient prakticky ihned nastoupil k nějakému sportovnímu utkání,“ dále uvádí František Mareš.

Pojišťovna České spořitelny loni šetřila také pojistné podvody spojené se sjednáním pojištění, a to jak ze strany klientů, tak ze strany poradců. Klienti uváděli nepravdivé informace o svém zdravotním stavu a dokládali fiktivní doklady o výši příjmů. Poradci zase sjednávali fiktivní pojistné smlouvy bez vědomí klienta.

V případech podezření na pojistné podvody u Pojišťovny České spořitelny více figurují muži. V roce 2015 tomu tak bylo ve dvou třetinách pojistných podvodů. Nejvíce se do nich zapojili obyvatelé Ostravska, Jihlavska, Chomutovska a Českobudějovicka.

Témata:  životní pojištění podvod lidé

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

VZP

Zájem o příspěvky VZP láme rekordy

O příspěvky z fondu prevence Všeobecné zdravotní pojišťovny je letos rekordní zájem. VZP eviduje za první čtvrtletí už 465 tisíc podaných žádostí. V porovnání s loňskem se jedná o 50% nárůst. Nejčastěji si klienti žádají o příspěvek na pohybové aktivity a na dentální hygienu. Aby byly žádosti i přes enormní navýšení vyřízeny v co nejkratším čase, přistoupila pojišťovna k posílení personálních kapacit.