Komu se skutečně vyplatí životní pojištění?

Založení životního pojištění je velký finanční krok, kterému by měla vždy předcházet konzultace s odborníky, případně detailní srovnání. Vyznat se v nabízených službách tak, aby založené pojištění odpovídalo vašim skutečným potřebám, dá hodně práce a úsilí. (PR článek )

Ilustrační fotografie
reklama

S věkem narůstá potřeba a zvyšují se nároky

V ideálním světě by nějaký druh životního pojištění byl přístupný každému, ovšem nežijeme v této verzi reality. Jak tedy poznat, kdy přišel čas na to životní pojištění založit? Prvním a nejdůležitějším faktorem, který musíme před založením pojistky zvážit, je závislost ostatních na našich příjmech. Mladí lidé bez partnera a dětí nemusí přemýšlet nad tím, jestli v případě jejich úmrtí nebo těžkého úrazu přijde rodina o svého živitele. Pokud ale například dlouhodobě žijete s rodiči, je nutné se zamyslet, jestli by se nedostali do tíživé finanční situace v případě vašeho náhlého úmrtí.

Neštěstí nechodí po horách, ale po lidech

Paradox spočívá v tom, že může být mnohem snadnější získat výhodnou nabídku životního pojištění v mladém věku. S narůstajícím počtem let se pojistná částka totiž zvyšuje – existuje větší pravděpodobnost, že dojde u klienta k úrazu nebo onemocnění s vážnými nebo smrtelnými následky. Občas můžete narazit na názor, že životní pojištění je vhodné pouze pro lidi s dětmi. Tady ale velký pozor. Velmi snadno se může stát, že těžká životní situace dopadne na pozůstalého partnera, zejména pokud po nepojištěném člověku zůstanou nevyřízené pohledávky. Obecně platí, že čím více na vás někdo spoléhá ohledně příjmů, tím více se vyplatí životní pojištění.

Jaké pojištění vybrat?

Obecně vzato se nedá doporučit konkrétní typ pojištění bez předchozí znalosti situace pojištěnce. Velkým plusem, na který bychom měli při hledání nabídek dávat pozor, je kolik flexibility dané pojištění umožňuje. Tj. jak moc se pojišťovna dokáže přizpůsobit právě vašim potřebám. Dále si musíte vyjasnit, jestli bude pro vás vhodnější pojištění s rezervotvornou složkou, nebo bez ní. V praxi to znamená, že vám bude vyplacena částka i pokud k pojistné události nedojde, jelikož se platbou vytvářejí finanční rezervy. Především u tzv. investičního životního pojištění ale hrozí, že výsledná suma nebude odpovídat vašim představám, protože se odvíjí od stavu finančního trhu.

Vyplatí se vám životní pojištění? Do budoucnosti nevidí nikdo z nás, ale pokud živíte nejen sami sebe, ale velkou měrou přispíváte i k životnímu standardu vašich blízkých, nemá smysl váhat nad tím, jestli životní pojištění založit. Určitě si ale nejdříve vše pořádně srovnejte, případně si nechte poradit od expertní strany. To garantuje, že vás pojištění nedostane do maléru místo toho, aby od problémů pomohlo.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky