Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mnohamilionové škody z povinného ručení jsou stále častější

Mnohamilionové škody z povinného ručení jsou stále častější

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Česká pojišťovna (ČP) v poslední době eviduje stále více případů vysokých úhrad škod z povinného ručení, za nehodami, které se stávají v běžném provozu, zůstávají částky na odškodnění stoupající do desítek milionů korun. Ve čtvrtek o tom informoval mluvčí ČP Tomáš Zavoral.

Zákon o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla stanovuje minimální limity pojistného plnění u škod na zdraví a majetku ve výši 35 milionů korun.

Jak ale ukazují poslední měsíce, Česká pojišťovna eviduje stále více případů, kdy se náklady spojené s likvidací škod způsobených nehodou dostávají vysoko nad tuto hranici. "V takových případech úhrada rozdílu mezi tím, co poškozenému vyplatí pojišťovna, a mezi skutečnou výši škody, zůstává na majiteli vozidla," upozornil Pavel Martynek, vrchní ředitel úseku pojištění motorových vozidel ČP.

Vysoké náklady generují především škody spojené s jakoukoli újmou na zdraví. "Příkladem může být nehoda osobního automobilu s motocyklem, na němž jeli dva mladíci. Po střetu oba utrpěli vážná poranění hlavy s trvalými následky a náklady na pojistná plnění přesáhla sto pět milionů korun," přiblížil jeden z takových případů Martynek a dodal, že v případě této nehody bude Česká pojišťovna chlapcům hradit po zbytek jejich života kromě jiného bolestné, ztížení společenského uplatnění, náklady na osobní péči, úhradu za ušlý výdělek a náklady na rehabilitaci, lázně a další speciální zdravotní pomůcky.

Témata:  pojišťovny

Aktuálně se děje

30. dubna 2024 10:43

MMF aktualizoval výhled. Německo bude těsně nad nulou. Rusko naopak poroste. Sankce evidentně selhaly

KOMENTÁŘ Vladimíra Pikory: Mezinárodní měnový fond (MMF) v dubnu aktualizoval svoji prognózu a řekl nám, jaký očekává vývoj hlavních ekonomik světa. Nabídl obrázek, který ovšem není pěkný. Data ukazují, že Evropa se stává skanzenem. Budeme mít další slabý rok, kdy se budeme pohybovat těsně nad nulou, zatímco jiným se bude dařit lépe. Nůžky mezi námi a Ruskem se podle dat přivřou. Tak to ale přece být nemělo.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

VZP

Zájem o příspěvky VZP láme rekordy

O příspěvky z fondu prevence Všeobecné zdravotní pojišťovny je letos rekordní zájem. VZP eviduje za první čtvrtletí už 465 tisíc podaných žádostí. V porovnání s loňskem se jedná o 50% nárůst. Nejčastěji si klienti žádají o příspěvek na pohybové aktivity a na dentální hygienu. Aby byly žádosti i přes enormní navýšení vyřízeny v co nejkratším čase, přistoupila pojišťovna k posílení personálních kapacit.