Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sucho a horko ovlivňuje zdraví lidí. Domácí rozpočet připraví o tisíce

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Počasí negativně ovlivňuje nejen přírodu, ale také lidský organizmus. Podle průzkumu Providentu pocítila důsledky loňského sucha a horka na svém zdraví třetina Čechů. Zvýšenou prašnost, která škodí např. astmatikům, potvrzuje až 73 % dotázaných. Sucho potrápilo také rodinný rozpočet. Čtvrtina lidí hlásí škody v rozmezí 1 000 – 5 000 korun, další desetina dokonce více.

Podle lékařů přispívají vedra ke zhoršení onemocnění srdce, astmatu nebo alergií. Vliv horka a sucha na zdraví zaznamenalo v průzkumu 32 % dotázaných Čechů. Hůře vnímají horko lidé žijící v bytech (38 %) než v rodinných domech (25 %). Zdravotní dopady veder trápí častěji ženy (38 %) než muže (26 %). Méně energie pak kvůli teplému počasí měla nadpoloviční většina dotázaných. 59 % lidí proto trávilo více času uvnitř.

Sucho připraví domácí rozpočet o tisíce korun

Parné léto negativně ovlivňovalo také naše pěstitelské úsilí a finance. 39 % lidí mělo podle průzkumu Providentu zničený trávník, pětina zaznamenala škody na úrodě. 26 % tak z těchto i dalších důvodů přišlo o částku rozmezí 1 000 – 5 000 korun. Pouze 15 % respondentů uvedlo nulové dopady na finance a třetina lidí pak dopady neumí vyčíslit, přestože je vnímá. „V létě zaznamenáváme nárůst žádostí o půjčky v souvislosti s nedostatkem srážek. Naše klienty trápí například vyšší spotřeba vody na zalévání, nedostatek krmiva pro zvířata a menší úroda. Očekáváme, že tento trend bude v budoucích letech sílit,“ uzavírá Tomáš Černý ze společnosti Provident.

Témata:  sucho tropy počasí lidé

Související

Aktuálně se děje

4. srpna 2025 15:53

23. července 2025 17:44

Balená voda v rozpáleném autě může skrývat miliony bakterií

V horkých letních dnech dochází k rychlé kontaminaci balené vody nevhodnou manipulací nebo špatným skladováním. Pokud se voda v plastové lahvi ohřeje v létě v horku na dálnici v návěsu kamionu či je pak nevhodně skladována za vysokých teplot, nebo je vystavena přímému slunečnímu záření na překladištích či v autě u konečného spotřebitele, tak počet těchto bakterií a mikroorganismů roste a může to mít negativní vliv na zdraví. Tento fakt potvrzuje hned několik studií či zjištění tuzemské Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy