Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Téměř polovině zaměstnanců starších 55 let chybí digitální dovednosti, vyplývá z průzkumu

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Hlavní překážkou k zaměstnávání lidí v předdůchodovém a důchodovém věku je to, že téměř polovině pracovníků starších 55 let chybí dobré digitální dovednosti pro práci na počítači nebo práci s moderními technologiemi. Zaměstnavatelé na těchto zaměstnancích oceňují hlavně znalosti, lepší pracovní návyky a nižší fluktuaci. Vyplývá to z červencového průzkumu Hospodářské komory mezi 402 zaměstnavateli.

"Lidé v předdůchodovém a důchodovém věku se mohou uplatnit prakticky v jakékoli pozici bez omezení. Firmy v nich často spatřují i poradce, učitele či mentory. Za velkou překážku pro jejich zaměstnávání ale označují, že nemají dostatečné digitální a počítačové dovednosti,“ uvedla viceprezidentka Hospodářské komory Jana Havrdová.

Podle Hospodářské komory firmy nedostatečně využívají rekvalifikační a vzdělávací kurzy. Tento nástroj aktivní politiky zaměstnanosti by pomohl zmírnit nedostatek pracovníků na trhu. Přitom například z projektů spolufinancovaných z Evropského sociálního fondu mohou firmy získat peníze nejen na úhradu nákladů na vzdělávání svých zaměstnanců, ale i finanční příspěvek na mzdové náklady při vzdělávací aktivitě.

Nízký zájem udržet si nebo zvýšit svou kvalifikaci v dospělosti se týká většiny zaměstnanců, a to bez ohledu na věk. Velmi nízkou účast dospělých v programech vzdělávání a odborné přípravy potvrzují mezinárodní statistiky. Podle Eurostatu se v tuzemsku před pandemií covidu-19 vzdělávalo asi 8,1 procenta aktivní populace ve věku mezi 25 a 64 lety, zatímco ve skandinávských státech se celoživotně vzdělává až třetina zaměstnanců.

"Zkušenosti rozvinutých ekonomik na západě a severu Evropy ukazují, že s klasickým školním vzděláváním si nelze vystačit v téměř žádném oboru po celý život. Pokud chceme být vyspělou ekonomikou s přidanou hodnotou ve výrobě, bez celoživotního učení, které běžně vidíme třeba u IT pracovníků, se neobejdeme,“ shrnula Havrdová.

Témata:  zaměstnanci zaměstnavatelé počítače

Související

Aktuálně se děje

21. října 2024 9:05

Další změny v důchodech na obzoru: Jaké plány má ANO po případném volebním vítězství?

Exministryně financí Alena Schillerová (ANO) poslala vzkaz lidem, kterým se nepozdává chystaná penzijní reforma. Šéfka nejsilnějšího opozičního poslaneckého klubu naznačila, že její hnutí ji hodlá revidovat v případě, že se vrátí do Strakovy akademie.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

McDonald’s: Šíření E. Coli přináší významné otázky pro investory

Poté, co se zákazníci McDonald's nakazili z oblíbených hamburgerů Quarter Pounder bakterií E. coli, je firma pod drobnohledem. CDC (Centers for Disease Control and Prevention) hlásí 49 případů nákazy v 10 státech, které vedly k 10 hospitalizacím a jednomu úmrtí. McDonald's již z některých států stahuje klíčové ingredience. Mezitím se vyšetřuje, která potravina je za kontaminaci zodpovědná, říká Charu Chanana, tržní stratéžka Saxo Bank.