Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Téměř dvě třetiny Čechů si myslí, že se jejich finanční situace do roka zlepší. Přílišný optimismus není na místě, varují odborníci

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Celkem 64 % Čechů v produktivním věku očekává, že se jejich finanční situace do roka změní k lepšímu. Necelá pětina se naopak bojí, že se zhorší. Zbylých 17 % se domnívá, že se nezmění. Slováci jsou jen o kousek méně optimističtí, zlepšení finanční situace očekává 57 % z nich. Se zhoršením situace pak počítá 19 % Slováků, tedy stejný podíl jako v případě Čechů. Vyplývá to z průzkumu pro společnost Patron GO mezi lidmi v produktivním věku (18–50 let).

„Překvapuje mě, že Češi a Slováci jsou i uprostřed nejhorší ekonomické situace za několik desítek let optimističtí a čekají, že do roka bude líp. Optimismus vítám, ale zároveň by si měli dávat pozor, ať je všudypřítomné zdražování nepřekvapí. Důležité je smysluplně se starat o správu svých financí. Nenechávat nic náhodě a pečlivě si hlídat všechny splátky, abych nepřeplácel a hledat možnosti, jak ušetřit,“ myslí si Lukáš Vršecký, šéf firmy Patron GO, která se zabývá správou financí.Téměř polovina Čechů plánuje snížit své výdaje

Období, ve kterém rychle porostou výdaje, 49 % Čechů plánuje řešit tak, že sníží své výdaje. Zhruba čtvrtina lidí si chce najít další zaměstnání (18 %) nebo změnit práci (10 %). Na své úspory plánuje sáhnout pouze 5 % oslovených. Slováci jsou na tom až na drobné odchylky stejně.

Když by měli začít šetřit, tak většina Čechů (71 %) i Slováků (66 %) nejdříve omezí restaurace, zábavu a volnočasové aktivity.

V Česku by 27 % oslovených jako první omezilo zábavu a stejné procento restaurace. Na třetím místě skončily volnočasové aktivity (17 %). 30 % Slováků by se ve snaze ušetřit nejdříve vzdalo restaurací, 20 % zábavy a 16 % volnočasových aktivit. Naopak jen pouhá desetina (12 %) Čechů i Slováků by hledala levnějšího dodavatele energií.

„Je to logické, lidé ví, že levnějšího dodavatele energií dnes najdou jen těžko, a pokud ano, stejně nemají jistotu, že zůstane levný dlouho. Proto se chystají omezit to, co mohou postrádat na prvním místě – restaurace a zábavu. Jednak jsme na uzavírky zvyklí z dob covidu, ale také se restaurace v poslední době tak moc zdražily, že se stávají spíše luxusní záležitostí,“ myslí si Vršecký.

Společnost Patron GO pomáhá Čechům i Slovákům šetřit peníze. Jejich mobilní aplikace jim pomáhá se správou financí – vyhledává předražené platby a nabízí levnější. Služba je nejvhodnější pro běžné lidi, kterým nalezne v průměru až pět nevýhodných plateb. Jen díky používání aplikace, která je zdarma, ušetřilo v Čechách 80 tisíc lidí přibližně 563 milionů korun a na Slovensku, kde funguje teprve od června, 16 tisíc lidí zhruba 4,3 milionů EUR.

Témata:  ekonomická krize lidé zdražování

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 12:15

Firmy mladé potřebují, to je dobrá zpráva pro čerstvé absolventy. Kolik si mohou vydělat?

Letošní rok je šance na zotavování ekonomiky, prorokují zaměstnavatelé. Je to mimochodem i dobrá zpráva pro letošní absolventy, protože jejich příchodu na pracovní trh by to mohlo pomoci. Většina firem totiž mladé zaměstnance potřebuje, zejména ty IT zdatné. 

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy