Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ekonomická deprese se projevuje i na pracovním trhu. Zájemců je více, hlásí se i živnostníci

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Ekonomická deprese, jejíž důsledky vidíme na každém kroku, se začala promítat také do pracovního trhu. Zájemců o zaměstnání v některé ze zavedených a spolehlivých firem je výrazně více než ještě letos na jaře. Zásadním způsobem mezi uchazeči přibyli také osoby samostatně výdělečně činné, které z obav z budoucnosti ruší nebo alespoň pozastavují své živnosti a chtějí se nechat zaměstnat. Současná situace tak znamená příležitost pro firmy získat kvalitní zaměstnance.

„V posledních týdnech pozorujeme výrazný nárůst zájemců, kteří se nám hlásí na některou z vypsaných pozic. Většinou jde o lidi z oborů, na které současná ekonomická situace dopadá nejvíce, jako je například obchod či výrobní společnosti, kde se firmy potýkají s nižší výrobou a menším množstvím projektů. Spousta zájemců k nám přichází hlavně z menších firem, jejichž budoucí prosperita je nejistá. Velkou novinkou je příliv lidí, kteří se až dosud živili jako osoby samostatně výdělečně činné. Podle toho, co říkají, se bojí dopadů chystaných změn a bojují s výrazným propadem poptávky,“ potvrzuje aktuální trend zástupce ředitele personálního sektoru developerské společnosti Ekospol Dan Kazda.

Jeden z nejúspěšnějších pražských developerů Ekospol aktuálně hledá vhodné kandidáty hlavně na pozice technický dozor velké bytové výstavby a hlavní inženýr projektu. „Zájem máme hlavně o zkušené odborníky se stavebním či architektonickým vysokoškolským vzděláním. Některé z vypsaných pozic jsou vhodné i pro absolventy, kteří u nás pod vedením zkušených kolegů mohou nastartovat svou úspěšnou kariéru. Určitě jim v tom pomůže náš propracovaný školící systém, který jim usnadní první pracovní kroky,“ doplňuje personalista Kazda. Seznam aktuálně poptávaných pozic najdou zájemci na webových stránkách společnosti Ekospol.

Ve firmě, která na trhu úspěšně působí už jednatřicet let, se prosadí hlavně ambiciózní jedinci s velkým tahem na branku, neotřelými nápady a smělými vizemi. Ekospol vlastní půl milionu metrů čtverečních pozemků k okamžité zástavbě, na nichž plánuje výstavbu sedm tisíc bytů v celkové hodnotě 45 miliard korun.

„Naši zaměstnanci mají možnost výrazně ovlivnit podobu Prahy na mnoho desetiletí. Takovou příležitost mnoho jiných firem nabídnout nemůže. Jedním z největších projektů je chystaná transformace, nyní zanedbaného bronwfieldu na Zličíně nedaleko metra B, v novou moderní městskou čtvrť s dvěma a půl tisíci byty a občanskou vybaveností. Podílet se na takové proměně je ambicí mnoha stavařů, ale splnit jim ji dokážou jen ti největší developeři s dlouholetou tradicí,“ zdůrazňuje Korec s tím, nejschopnější lidé, kteří svou odbornost prokazují i nadstandardními pracovními výkony, snadno v Ekospolu dosáhnou na milionové roční mzdy.

Témata:  ekonomická krize ekonomika

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 10:21

Předpověď počasí na noc a pátek 26. dubna

Počasí u nás bude ovlivňovat svým okrajem tlaková níže nad severozápadní Evropou. Kolem ní k nám začne proudit teplejší vzduch od jihu, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

České domácnosti loni platily za elektřinu nejvíce v EU, přestože Česko vyvezlo takřka nejvíce elektřiny v celé EU

KOMENTÁŘ Lukáše Kovandy: Česko je ryze z ekonomického hlediska určitou anomálií. Vykazuje sice poměrně výrazný nadbytek vyprodukované elektřiny, avšak přesto jeho domácnosti čelí jejím vysokým cenám. Dokonce nejvyšším v celé EU ve vyjádření dle standardu kupní síly, které umožňuje mezinárodní porovnatelnost. A to přitom tedy Česko loni v čistém vyjádření vyváželo čtvrtý největší objem elektřiny v EU.