Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podpora podnikatelů zasažených pandemií dosáhla 185 miliard korun

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Z kumulovaného dluhu státního rozpočtu 665,5 miliardy Kč v období od ledna 2020 do srpna 2021 činila vládní podpora podnikatelů zasažených pandemií koronaviru 185,3 miliardy Kč. Vyplývá to z výpočtů Hospodářské komory, které dnes na předvolební debatě představil její tajemník Tomáš Vrbík. Poučením pro příště by podle něj mělo být to, že pomoc z veřejných rozpočtů může být klidně nižší, ale rychlejší a méně administrativně náročná.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) uvedla, že její plán počítá s citlivou konsolidací veřejných rozpočtů, při které se nesmí zaškrtit křehký hospodářských růst. Připomněla návrh snížit deficit veřejných financí na 50 procent HDP do roku 2024 a za sedm let je mít vyrovnané.

Ekonomičtí experti KSČM a ČSSD chtějí řešit deficitní rozpočet především zvýšením jeho příjmové strany. "Nevyhneme se revizi daňového mixu," řekl expert KSČM Jiří Dolejš. Místopředseda ČSSD Roman Onderka se vyslovil pro zavedení takzvané digitální daně a bankovní daně. "Bankovní sektor má české ekonomice co vracet," podotkl.

Je potřeba podpořit růst české ekonomiky a zrušit různé daňové výjimky a dotace, míní expert Pirátů a STAN Věslav Michalik. Na výdajové straně je podle něj nutné ušetřit, jak u jednorázových výdajů, tak těch systémových. Dokáže si představit zvýšení spotřební daně u nafty.

Expert ODS Jan Skopeček vidí konsolidaci rozpočtu v kombinaci růstu ekonomiky a snížení výdajů. "Ale bez penzijní reformy veřejné finance dlouhodobě uzdravit nelze," poznamenal. Podporu růstu ekonomiky investicemi považuje za řešení expert SPD Radim Fiala. Vyšší zdanění si umí představit pouze u nadnárodních korporací.

Podle nejnovější makroekonomické prognózy MF počítá se snižováním strukturálního deficitu, což je deficit veřejných financí očištěný o vliv hospodářského cyklu, o 0,5 procentního bodu ročně. Z letošního 6,1 procenta hrubého domácího produktu by měl deficit klesnout na 4,6 procenta v roce 2024. V případě úspor, které MF plánuje, by měl deficit klesnout do roku 2024 na 3,9 procenta HDP. Úspory by se měly týkat provozních výdajů, úpravy spotřebních daní, revize zdanění globálních firem a pokračování redukce daňových výjimek.

Témata:  podnikatelé státní podpora finance

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Minimální mzda dál poroste. Ministerstvo řeklo, jaký má cíl

Minimální mzda má od začátku letošního roku novou výši, od ledna se zvýšila o více než tisíc korun. Ministerstvo práce a sociálních věcí má navíc stanovený jasný cíl ohledně dalšího navyšování nejnižšího výdělku v nadcházejících letech. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy