Fiala: Vláda bude brzy schvalovat antibyrokratický baliček pro podnikatele

Vláda bude v nejbližší době schvalovat "druhý antibyrokratický balíček". Zaměřit se chce na podmínky pro drobné a střední podnikatele. Na dnešním sněmu Hospodářské komory to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Uvedl, že nejdůležitějším úkolem kabinetu je ale teď konsolidace státních financí.

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR
reklama

"Druhý antibyrokratický balíček budeme schvalovat v nejbližší době, vezmeme návrhy k odstranění byrokracie," uvedl předseda vlády. Dodal, že první balíček se zrušením EET či zvýšením limitů pro DPH kabinet prosadil loni. Podle premiéra vláda rušila pravidla, "která obtěžovala a nepřinášela státu žádné výhody".

Podle Fialy se druhý balíček zaměří na drobné a střední podnikatele. Zmínil, že balík návrhů chystá i komora. Vyzval k předkládání věcných návrhů. Kabinet je připraven o opatřeních jednat.

Za vzor spolupráce veřejného a soukromého sektoru označil přípravu portálu podnikatele. Slíbil do konce roku také schválení zákona o Hospodářské komoře.

Návrh svého souboru opatření k ozdravení státních financí bude vláda schvalovat v červnu. Sněmovna by měla balíček projednávat na přelomu června a července. Změny pak mají platit od ledna 2024. Podle Fialy je cílem snížit deficit ze 3,5 procenta hrubého domácího produktu (HDP) v příštím roce na 1,8 procenta a na 1,2 procenta HDP v roce 2025.

"Uvědomuji si, že opatření jsou nepopulární, ale jsou nutná. Uvědomuji si, že balíček zasáhne také podnikatele, nicméně věřím, že právě podnikatelé chápou, o co nám jde. Kompromisy, ke kterým musíme přistoupit, nejsou příjemné, ale musíme je udělat," řekl na sněmu Fiala. Podle něj si vláda uvědomuje, že musí začít šetřit u sebe, tedy snižovat provozní výdaje.

Podle Fialy konsolidace k "dlouhodobé záchraně" státu nestačí. Jsou potřeba rychlejší investice do dopravních staveb a výstavby jaderných reaktorů i obnovitelných zdrojů. Nutné jsou změny ve vzdělávání podle vývoje společnosti a technologií i požadavků průmyslu či jednodušší přijímání zahraničních pracovníků, řekl předseda vlády. "Bez toho, že tuto pozitivní změnu uděláme, nebudeme moct dál rozvíjet naši ekonomiku," podotkl Fiala.

Za nový impulz pro automobilový sektor v Česku označil také využití lithia. "Chceme, aby se v ČR ve velkém začalo těžit a zpracovávat lithium, abychom tady mohli vyrábět baterie," uvedl premiér. Míní, že je to "jedinečná šance", aby v ČR vznikal celý výsledný produkt.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky