Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na český průmysl dolehl nepříznivý vývoj v zahraničí, upozorňují analytici

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Na český průmysl dolehl nepříznivý vývoj v zahraničí, zejména v automobilovém průmyslu, shodli se analytici oslovení dnes ČTK. Pro celý letošní rok očekávají jen nepatrný růst. Průmyslová výroba v Česku v říjnu podle dnešních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) meziročně klesla o tři procenta po zářijovém revidovaném růstu o 4,6 procenta. Letošní říjen měl o jeden pracovní den méně než loňský, po očištění byla průmyslová produkce meziročně nižší o 0,4 procenta.

"Český průmysl, který dosud vytrvale odolával očekávanému zpomalení, již začíná pociťovat pokles ekonomické aktivity v partnerských zemích," řekl ČTK analytik Raiffeisenbank Vít Hradil. V kontextu vývoje v německém automobilovém průmyslu je to však stále velmi příznivý výsledek, jelikož tamní automobilový sektor v letošním roce klesá dvouciferným tempem, doplnil analytik ING Bank Jakub Seidler.

Z vývoje nových zakázek je podle analytika Generali Investments Radomíra Jáče zřejmé, že se tuzemští výrobci i nadále potýkají s poklesem průmyslové aktivity v eurozóně. "Za celý rok 2019 vykáže tuzemská průmyslová výroba jen nepatrný růst, v řádu několika desetin procenta. Pro rok 2020 bude zásadní, zda se podaří zklidnit situaci na poli obchodních válek a zdárně dořešit brexit. Obojí stále představuje nejistotu, jakkoliv se vývoj v několika posledních týdnech zlepšil," podotkl.

Průmyslová výroba slábne od května. "Za celý rok čekáme růst průmyslové výroby o 0,3 procenta. Vývoj průmyslu v Německu a také pokles indikátorů aktivity v českém průmyslu neukazuje na brzký obrat,"uvedl analytik Komerční banky Michal Brožka. Pokud se podaří snížit nejistoty v zahraničí, což se nyní částečně děje, český průmysl by se podle něj příští rok mohl vrátit k růstu. "Prozatím pro rok 2020 čekáme stagnaci průmyslové výroby," odhadl.

Témata:  průmysl Česko

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy