Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Domácí průmysl: Další měsíc, další pád

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Komentář Tomáše Volfa: Za posledních šest měsíců se domácí průmyslová výroba dostala toliko jednou do kladných hodnot. V ostatních případech vždy klesala a jinak tomu nebylo ani prosinci 2023, kdy meziročně klesla o 0,7 %. Meziměsíčně vzrostla o 2,8 %. Za celý loňský rok domácí průmysl klesl o 0,4 %.

Na dnešním čísle o průmyslu za prosinec se negativně projevila vyšší meziroční srovnávací základna. Před rokem průmysl vzrostl o 4,9 % a dnešní výkon domácí průmyslové výroby jednoduše nemá na to, aby tuto hranici překonal dostal se tak do kladných hodnot.

Na celkovém obrázku se nic zásadního nezmění, odkud nedojde k oživení zahraničí, zejména v Německu, ale i domácí poptávky. Hodnota nových zakázek ze zahraničí vzrostla o 1,5 %, ale tuzemských klesla o 0,2 %.

V dalších měsících bychom se měli držet v blízkosti nuly a zlepšení, i když nepatrné, by mělo z tohoto pohledu přijít až ve druhé polovině letošního roku. Tam už by se mohl projevit i další pozitivní faktor a tím budou nižší sazby.

ČNB je se sazbami na sestupné trajektorii a otázka je pouze tempo dalšího uvolnění měnových podmínek, nikoli zda ano či ne a předpoklady trhů jsou spíše nastaveny na rychlejší snižování sazeb, což by domácímu průmyslu pomohlo.

Témata:  průmysl komentář

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 10:21

Předpověď počasí na noc a pátek 26. dubna

Počasí u nás bude ovlivňovat svým okrajem tlaková níže nad severozápadní Evropou. Kolem ní k nám začne proudit teplejší vzduch od jihu, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

České domácnosti loni platily za elektřinu nejvíce v EU, přestože Česko vyvezlo takřka nejvíce elektřiny v celé EU

KOMENTÁŘ Lukáše Kovandy: Česko je ryze z ekonomického hlediska určitou anomálií. Vykazuje sice poměrně výrazný nadbytek vyprodukované elektřiny, avšak přesto jeho domácnosti čelí jejím vysokým cenám. Dokonce nejvyšším v celé EU ve vyjádření dle standardu kupní síly, které umožňuje mezinárodní porovnatelnost. A to přitom tedy Česko loni v čistém vyjádření vyváželo čtvrtý největší objem elektřiny v EU.