Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Domácí průmysl: Další měsíc, další pád

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Komentář Tomáše Volfa: Za posledních šest měsíců se domácí průmyslová výroba dostala toliko jednou do kladných hodnot. V ostatních případech vždy klesala a jinak tomu nebylo ani prosinci 2023, kdy meziročně klesla o 0,7 %. Meziměsíčně vzrostla o 2,8 %. Za celý loňský rok domácí průmysl klesl o 0,4 %.

Na dnešním čísle o průmyslu za prosinec se negativně projevila vyšší meziroční srovnávací základna. Před rokem průmysl vzrostl o 4,9 % a dnešní výkon domácí průmyslové výroby jednoduše nemá na to, aby tuto hranici překonal dostal se tak do kladných hodnot.

Na celkovém obrázku se nic zásadního nezmění, odkud nedojde k oživení zahraničí, zejména v Německu, ale i domácí poptávky. Hodnota nových zakázek ze zahraničí vzrostla o 1,5 %, ale tuzemských klesla o 0,2 %.

V dalších měsících bychom se měli držet v blízkosti nuly a zlepšení, i když nepatrné, by mělo z tohoto pohledu přijít až ve druhé polovině letošního roku. Tam už by se mohl projevit i další pozitivní faktor a tím budou nižší sazby.

ČNB je se sazbami na sestupné trajektorii a otázka je pouze tempo dalšího uvolnění měnových podmínek, nikoli zda ano či ne a předpoklady trhů jsou spíše nastaveny na rychlejší snižování sazeb, což by domácímu průmyslu pomohlo.

Témata:  průmysl komentář

Související

Aktuálně se děje

24. července 2024 10:16

21. července 2024 21:04

SLEDUJTE: Joe Biden se vzdal kandidatury. Trump zatím nemá soupeře

Americký prezident Joe Biden v neděli oznámil, že stáhne svou kandidaturu na post prezidenta USA a nebude se ucházet o znovuzvolení.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Jozef Síkela

Vláda navrhne eurokomisařem za Česko Jozefa Síkelu

Vláda Petra Fialy nabídne staronové předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové jako eurokomisaře za Českou republiku současného ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu. O jeho nominaci rozhodla na poslední schůzi před vládními prázdninami ve středu 24. července 2024. Začátku schůze byl přítomen i prezident republiky Petr Pavel.