Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ceny v průmyslu nabírají mírně na síle

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Komentář Tomáše Volfa: Ceny v průmyslu za prosinec meziročně vzrostly o 1,4 %, přičemž trhy počítaly s růstem o 1,7 %. I když tedy tempo bylo nižší, ceny pomalu nabírají na síle. Nejnižší byly v říjnu, kdy šly vzhůru jen o 0,2 %. Meziměsíčně ceny klesly o 0,5 %.

Dál pokračuje poměrně značný rozdíl v hodnotách i ve vývoji mezi spotřebitelskými a průmyslovými cenami. Zatímco ty spotřebitelské meziročně rostou o 6,9 %, ceny v průmyslu šly v prosinci nahoru jen o 1,4 %, což je nižší tempo jejich růstu, než jaké čekaly trhy.

Dnešní výsledek průmyslových cen vyznívá dvousečně. Na jedné straně ho lze vnímat jako stále nízké číslo, které je o to důležitější, že co se stane v průmyslu, se s mírným zpožděním přenese i na pulty obchodů, takže dnešní číslo můžeme číst jako potvrzení trendu směrem k nízké inflaci. Na druhé straně jejich tempo nabírá na síle.

Svou roli hraje ČNB a její možné snížení sazeb na únorovém zasedání. Nižší sazby budou pochopitelně působit lehce proinflačně, proto uvolňování měnové politiky bude pozvolné.

Témata:  průmysl

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 10:21

Předpověď počasí na noc a pátek 26. dubna

Počasí u nás bude ovlivňovat svým okrajem tlaková níže nad severozápadní Evropou. Kolem ní k nám začne proudit teplejší vzduch od jihu, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

České domácnosti loni platily za elektřinu nejvíce v EU, přestože Česko vyvezlo takřka nejvíce elektřiny v celé EU

KOMENTÁŘ Lukáše Kovandy: Česko je ryze z ekonomického hlediska určitou anomálií. Vykazuje sice poměrně výrazný nadbytek vyprodukované elektřiny, avšak přesto jeho domácnosti čelí jejím vysokým cenám. Dokonce nejvyšším v celé EU ve vyjádření dle standardu kupní síly, které umožňuje mezinárodní porovnatelnost. A to přitom tedy Česko loni v čistém vyjádření vyváželo čtvrtý největší objem elektřiny v EU.