Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Inflace v Německu dál klesá

Berlín, ilustrační fotografie
Berlín, ilustrační fotografie
Foto: unsplash.com

Srpnová inflace v Německu meziročně výrazně klesla na 1,9 %, což znamená, že ceny nadále rostou, ale mnohem pomalejším tempem. Jinými slovy, zdražování se zpomaluje.

V srpnu inflace klesla ve všech šesti hlavních německých spolkových zemích, a to zejména díky nižším cenám energií. Například v Sasku klesla inflace na 2,6 % z předchozích 3,1 %, v Braniborsku se snížila na 1,7 % z 2,6 %, a v Bádensku-Württembersku klesla na 1,5 % z 2,1 %. Tyto poklesy naznačují, že celková inflace v Německu by mohla v srpnu výrazně klesnout. Uvedla to agentura Reuters.

Naposledy rostly spotřebitelské ceny v Německu pomaleji v březnu 2021. Aktuální zpomalení růstu cen jde na vrub především nízké poptávce spotřebitelů. Němci nechtějí utrácet a tržby maloobchodníků klesají. Ti pak nemají jinou možnost než jít s cenami dolů.

Inflační tlaky jsou tak s přehledem zvládnutelné a tomu odpovídá také politika stabilních sazeb ze strany ECB. Meziměsíčně se ceny dokonce snižují o 0,1 %, což je poprvé od listopadu 2023.

Dá se čekat, že i v dalších měsících se bude inflace v největší ekonomice Evropy držet na nízkých hodnotách, ale zásadně klesat by neměla. Opětovný silnější nárůst také není pravděpodobný, takže pokračujeme v období obecně nízké a stabilní inflace. 

Nejnižší je ve spolkových zemích Bádensko-Württembersko a Hesensko, kde šla dolů na 1,5 %. Podobně jsou na tom obyvatelé Braniborska a Severního Porýní-Vestfálska, kde spotřebitelské ceny zpomalily svůj růst na 1,7 %. Tradičně vyšší je růst v Bavorsku o 2,1 % nebo Sasku o 2,6 %.

Ekonomové oslovení agenturou Reuters předpovídají, že harmonizovaná národní míra inflace v Německu klesne v srpnu na 2,3 % z předchozích 2,6 %. Předběžné údaje ze spolkových zemí naznačují, že pokles inflace by mohl být výraznější, než se původně očekávalo. Cyrus de la Rubia, hlavní ekonom Hamburg Commercial Bank, varuje však, že tento pokles může být dočasný, a očekává, že inflace se v příštích šesti až dvanácti měsících vrátí zpět ke 3 %. Německá data přicházejí těsně před zveřejněním srpnové inflace v celé eurozóně, která se očekává na úrovni 2,2 %.

Ekonomové z Nomury uvádějí, že jakýkoli pokles v srpnových údajích o inflaci by mohl zvýšit očekávání, že Evropská centrální banka (ECB) sníží sazby v říjnu. Rostoucí riziko recese v Německu a pokles domácí poptávky v eurozóně také zvyšují šance na snížení sazeb ze strany ECB. Průzkum Ifo ukazuje, že méně německých společností se v srpnu snaží zvýšit ceny. Timo Wollmershaeuser z Ifo dodává, že míra inflace by v nadcházejících měsících mohla zůstat pod 2% cílem ECB, i když jádrová inflace zůstane pravděpodobně na úrovni kolem 2,6 %.

Témata:  Německo inflace

Související

Aktuálně se děje

12. září 2024 20:05

Extrémní počasí a VÝSTRAHA: Znojemské vinobraní a dožínky se ruší. Co všechno se ještě nebude konat?

Výstrahy před silnými lijáky a povodněmi způsobily zrušení celé řady akcí po celé České republice, informoval o tom server EuroZprávy.cz. Konat se nebudou jubilejní ročníky Znojemského vinobraní a Královehradeckých krajských dožínek. Zrušené akce ale hlásí různí organizátoři po celé zemi.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

Komentář

Vyrovnané české rozpočty už v příštím roce? Jde to. Vláda ale výrazně snižuje reálné výdaje na vědu, výzkum a inovace

Od poslední minuty letošního srpna je oficiálně známa výše schodku státního rozpočtu navrhovaná pro příští rok – 230 miliard korun. Pokud by se toto číslo skutečně naplnilo, Fialova vláda za čtyři roky svého vládnutí vytvoří nominálně o zhruba o 320 miliard vyšší dluh než předchozí kabinet Babišův. Přesto by mohla už v příštím roce veřejné rozpočty dokonce vyrovnat, pokud by chtěla.