Průmysl pod vlivem celozávodních dovolených

Zahájení celozávodních dovolených se podepsalo na téměř deseti procentním meziměsíčním poklesu průmyslové produkce. Z hlediska meziročního srovnání průmysl nezastavuje a pokračuje v zajetých kolejích. Oživení ve stavebnictví trvá díky silným a zdravým základům v pozemním stavitelství. Informaci o červencové průmyslové produkci a stavebnictví dnes zveřejnil Českých statistický úřad, informuje Petr Gapko, hlavní ekonom MONETA Money Bank.

Ilustrační fotografie
reklama

Průmyslová produkce překonala výsledek loňského července o 3,3 %. Za meziročním zlepšením stojí kromě produkce automobilek také výroba strojů a kovových konstrukcí. Z hlediska meziměsíčního srovnání však automobilové závody z titulu zahájení celozávodních dovolených průmysl jako celek přibrzdily, a to téměř o 10 %.

Útlumem si již několik měsíců v pořadí prochází těžba a dobývání. Slabší čísla přichází také z odvětví energetiky. Méně obstojné výsledky však není potřeba přeceňovat. Naproti tomu výsledky zpracovatelského průmyslu jsou stále uspokojivé. Nově uzavřené zakázky signalizují, že zpracovatelé ve své činnosti nepoleví ani v následujících měsících, což se pozitivně projeví na tvorbě HDP. Prostor průmyslníků pro další expanzi je však značně omezen, na čemž se stále více podílí nedostatek pracovníků. Zpracovatelé, stejně jako ostatní průmyslníci, reagují na tuto situaci zvyšováním mzdy. Zaměstnancům v průmyslu se mzda v červenci meziročně zvýšila v průměru o 7,4 % na téměř 31 200 Kč, což je více, než činila průměrná mzda v české ekonomice ve druhém čtvrtletí.

Více než průměrnou mzdou byli v červenci odměňováni také zaměstnanci ve stavebnictví. V průměru se jim mzda zvýšila meziročně o 1,4 % na více než 35 000 Kč. Současné výsledky v odvětví stavebnictví vypadají slibně. Stavebnictví vzrostlo meziročně o 1,8 % a za minulým měsícem zaostalo pouze o 2,6 %. Prostor pro další rozmach tohoto odvětví není vyčerpán. Další zlepšení by mohlo přijít spolu s oživením inženýrské výstavby, která však stále bojuje s meziročním poklesem. Restart výstavby inženýrských sítí a staveb je silně navázán na proces čerpání evropských dotací. Potřeba vyčerpat část evropských peněz v průběhu příštího roku se na výsledcích pravděpodobně projeví. Zotavení inženýrské výstavby bude zjevné na výraznějším podílu celého sektoru stavebnictví na rozvoji české ekonomiky.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky